Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Τόμσεν (ΔΝΤ): Η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε υψηλότερα πλεονάσματα για να εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους
[Protagon]: Τόμσεν (ΔΝΤ): Η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε υψηλότερα πλεονάσματα για να εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους

[Protagon]: Τόμσεν (ΔΝΤ): Η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε υψηλότερα πλεονάσματα για να εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους

Στη γνωστή τακτική της αναγνώρισης λαθών, «κατόπιν εορτής», κατά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος (σ.σ. λάθη και αστοχίες που οδήγησαν τελικά στον εκτροχιασμό του), κατέφυγε για μία ακόμη φορά ο πρώην επικεφαλής της αποστολής τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα και νυν επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης στο Ταμείο, Πολ Τόμσεν.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics με θέμα “Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και αλήθειες” ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι ένα από τα μεγαλύερα λάθη του Ταμείου ήταν η θέσπιση υπερφιλόδοξων στόχων για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο δανός οικονομολόγος παραδέχθηκε επίσης, ότι το 2010 το Ταμείο ανέμενε την πλήρη ανάκαμψη της Ελλάδας το 2018, αλλά «τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα».

«Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ακόμα 22% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε…», ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει:

«Αν χρησιμοποιήσουμε την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάρει έως το 2031 για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα. Αν πάρουμε την πρόβλεψη του ΔΝΤ θα πάρει δυο-τρία χρόνια περισσότερο (έως και το 2034!). Άρα σαφώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε».

Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ στάθηκε ιδιαίτερα στη διαχρονική έλλειψη πολιτικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα, στη συνεχιζόμενη ανάγκη περικοπής των συντάξεων «σε βιώσιμα επίπεδα» και μείωσης του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος, ενώ διατύπωσε και μία «αβεβαιότητα» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και αναγνώρισε ότι δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους επενδυτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!