Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ο θόλος στο Τσερνόμπιλ που θα μας προστατεύει για έναν αιώνα
[Protagon]: Ο θόλος στο Τσερνόμπιλ που θα μας προστατεύει για έναν αιώνα

[Protagon]: Ο θόλος στο Τσερνόμπιλ που θα μας προστατεύει για έναν αιώνα

Τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή, εγκαταστάθηκε το μεταλλικό στέγαστρο που υπόσχεται να προστατεύσει όλο τον κόσμο για αρκετές δεκαετίες από τη ραδιενέργεια, τη μόνιμη κληρονομιά του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στην Ιστορία

Η Ουκρανία δεκαετίες τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί έναν εφιάλτη: την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το οποίο συνεχίζει να εκλύει θάνατο. Για την Ουκρανία, 30 χρόνια μετά το δυστύχημα, η προστασία από τη διαρροή ραδιενέργειας από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 4 εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα, καθώς η τσιμεντένια σαρκοφάγος που κατασκευάστηκε βιαστικά εκείνες τις δραματικές εβδομάδες μετά την έκρηξη την άνοιξη του 1986, δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ ακόμα.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας στέγης από ατσάλι που θα περιβάλλει την σαρκοφάγο. Το Νέο Ασφαλές Περίβλημα (New Safe Confinement), όπως ονομάζεται, εκτιμάται ότι θα προσφέρει επαρκή προστασία για τα επόμενα 100 χρόνια.

Η κατασκευή του γιγαντιαίου νέου περιβλήματος άρχισε το 2012 και σχεδιάστηκε από γαλλικές εταιρείες. Τα έργα θα ολοκληρωθούν πλήρως τον Νοέμβριο του 2017.

Οπως δείχνει το βίντεο του Euronews το περίβλημα κατασκευάστηκε σε παρακείμενο χώρο και μεταφέρθηκε με ράγες προς την τελική θέση του. Εχει μήκος 150 μέτρα, πλάτος 250,  ύψος 108 μέτρα και βάρος 25.000 τόνους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!