Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: «ΘεΑθήναι»: ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
[Protagon]: «ΘεΑθήναι»: ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

[Protagon]: «ΘεΑθήναι»: ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει την τέταρτη κατά σειρά ετήσια δράση αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι», την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Ιουνίου
Υπαίθρια προβολή του ντοκιμαντέρ «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί!», στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου (2004, 110 λ.), παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σκοπετέα, (ώρα 21:00).

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-δοκίμιο για την αρχιτεκτονική και κοινωνική εξέλιξη της Αθήνας όπως καταγράφηκε από τον ελληνικό κινηματογράφο, από την παλαιότερη ελληνική ταινία μυθοπλασίας του 1924 έως εκείνες του 2004. Οδηγό σε αυτό το ταξίδι αποτελεί η αφήγηση τεσσάρων ηθοποιών-πρωταγωνιστών που σημάδεψαν διαφορετικές ιστορικές περιόδους του ελληνικού κινηματογράφου: του Νίκου Ξανθόπουλου, της Ξένιας Καλογεροπούλου, του Νίκου Καλογερόπουλου και της Μυρτώς Αλικάκη.

Καρέ από το ντοκιμαντέρ «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί!», στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου (Piop)

Συνολικά 530 πλάνα της Αθήνας από 184 διαφορετικές ταινίες (πλέον 18 πρωτότυπων πλάνων της σύγχρονης Αθήνας) αποδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός και δημόσιος αθηναϊκός χώρος μεταβλήθηκε ριζικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παρέμεινε άρρηκτα δεμένος με τις ιστορίες των ταινιών και τον τρόπο διαβίωσης των Αθηναίων.

Σάββατο 23 Ιουνίου
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σινέ Θησείο» (2016, 52 λ.), παρουσία της σκηνοθέτιδος Μαρίας Ντούζα, (ώρα 19:00)

Ο θερινός κινηματογράφος, δανειζόμενος το όνομά του από τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, λειτουργώντας συνεχώς από το 1935 μέχρι σήμερα με τον λόφο της Ακρόπολης να δεσπόζει απέναντί του κι εντασσόμενος στην πρόσφατη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, έγινε σχεδόν σύμβολο της αναγέννησης της πόλης κι αποτελεί εμβληματικό αθηναϊκό τοπόσημο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!