Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ
[Protagon]: Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

[Protagon]: Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ με σκοπό την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής», οι δύο πλευρές ήθελαν να κλείσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις 5 Οκτωβρίου, με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Επικαιροποίησης, όμως, υπήρξαν αρκετά ζητήματα νομικής αλλά και πολιτικής φύσεως που κυριάρχησαν στις συνομιλίες.

Η Αθήνα επεδίωκε κάποιου είδους πολιτικές εγγυήσεις/δεσμεύσεις στήριξης της χώρας μας, ιδιαίτερα έναντι μιας πολύ διεκδικητικής Τουρκίας. Αλλωστε, η αναθεώρηση της MDCA συνιστά μείζονα κίνηση στη σκακιέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε μια περίοδο σημαντικότατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η ανάγκη ανταλλαγμάτων προβάλλει επιτακτική.

Oι διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς επίσης και στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM), ολοκληρώθηκαν έπειτα από πέντε γύρους συνομιλιών.

Ο στόχος ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διελκυστίνδα ανταλλαγής προσχεδίων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ώστε το σχετικό Πρωτόκολλο να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο (φτάνει στην Αθήνα το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου). Αυτό κατέστη εφικτό και ο Πομπέο θα το υπογράψει μαζί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο, εστιάστηκαν στις αλλαγές που θα γίνονταν στο παράρτημα της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας και όχι στο βασικό τμήμα της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!