Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Σκανδιναβικός καβγάς για τη βοσκή των κοπαδιών των ταράνδων
[Protagon]: Σκανδιναβικός καβγάς για τη βοσκή των κοπαδιών των ταράνδων

[Protagon]: Σκανδιναβικός καβγάς για τη βοσκή των κοπαδιών των ταράνδων

Οπως καλά γνωρίζει ο καθένας (και καλύτερα ο Ελληνας), στις μεθορίους μπορεί να δημιουργηθούν κάθε είδους ζητήματα σχετιζόμενα με τη διάβαση των συνόρων ένθεν κακείθεν, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις προβληματικής ή κακής γειτονίας: από τοπικές διακρατικές εντάσεις, μέχρι κρίσεις παγκοσμίων διαστάσεων.

Μα δεν θα ήταν λογικό να υπάρχουν τριβές στα σύνορα φιλικών κρατών, με ψύχραιμους κατά κανόνα λαούς, όπως είναι η Νορβηγία και η Σουηδία, και μάλιστα για το πέρασμα των κοπαδιών των ταράνδων. Ωστόσο συμβαίνει και αυτό.

Ο νορβηγός υπουργός Γεωργίας Γιον Γκέοργκ Ντάλε, απείλησε ότι θα σφάξει τα σουηδικά κοπάδια που «εισβάλλουν» στη Νορβηγία, αν η Σουηδία δεν υπογράψει το συντομότερο δυνατόν μία νέα συμφωνία περί ελέγχου της βοσκής. Τα παραπάνω σημειώνονται από το Quartz .

Βεβαίως, καθώς από αρχαιοτάτων, που λένε, χρόνων τα ζώα μπαινοβγαίνουν στις δύο χώρες, αδιαφορώντας για τα όρια των διπόδων, ελήφθησαν μέτρα. Ομως τώρα η Σουηδία διστάζει να βάλει την υπογραφή της για την ανανέωση μιας συμφωνίας του 1972 η οποία εξέπνευσε το 2005. Και έκτοτε τα δικαιώματα βοσκής καθορίζονται βάσει μιας… αρχαίας συμφωνίας, του 1751, για την οποία η Νορβηγία ενίσταται: δίνει, λένε οι Νορβηγοί, περισσότερα δικαιώματα στη σουηδική πλευρά όσον αφορά τους πληθυσμούς των Σάμι οι οποίοι εκτρέφουν αυτά τα ζώα κατά παράδοση και ζουν από το εμπόριο προβιών, κεράτων, κ.λπ. Και ο κ. Μάτις Οσκαλ, ο οποίος είναι τσοπάνης και μέλος του νορβηγικού Κοινοβουλίου των Σάμι , το επιβεβαιώνει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!