Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Σκάφος δίχως πλήρωμα και με απόλυτη αυτονομία θα διασχίσει τον Ατλαντικό
[Protagon]: Σκάφος δίχως πλήρωμα και με απόλυτη αυτονομία θα διασχίσει τον Ατλαντικό

[Protagon]: Σκάφος δίχως πλήρωμα και με απόλυτη αυτονομία θα διασχίσει τον Ατλαντικό

Ενα πλήρως αυτόνομο σκάφος θαλάσσης που θα κάνει το ιστορικό ταξίδι του «Μεϊφλάουερ», δηλαδή την απόσταση από τη Βρετανία μέχρι τη Μασαχουσέτη, κατασκευάζουν επιστήμονες, αυτή τη φορά με «καπετάνιο» τη νέα τεχνολογία.

Οπως αναφέρει το BBC , το «Mayflower Autonomous Ship» ή MAS (Αυτόνομο Πλοίο Μεϊφλάουερ), αναμένεται να αποπλεύσει από το Πλίμουθ της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2020. Η ημερομηνία είναι συμβολική, καθώς είναι η 400ή επέτειος του ταξιδιού του πλοίου που μετέφερε ευρωπαίους αποίκους στην Αμερική το 1620.

Η ΙΒΜ θα έχει την ευθύνη για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης του πλοίου, το οποίο θα αποφασίζει μόνο του για την πορεία και την αποφυγή συγκρούσεων. Θα έχει επίσης την ιδιότητα να κάνει δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις με τη βάση, εάν το κρίνει απαραίτητο. Τώρα ποιος θα μιλάει με ποιον, δεν έχει διευκρινιστεί.

Το σκάφος διαθέτει τεχνολογία LIDAR (ανίχνευση και εύρεση φωτός), ραντάρ, GPS, είναι εξοπλισμένο με κάμερες και χρησιμοποιεί δορυφόρους προκειμένου να λαμβάνει μόνο του τις «σωστές αποφάσεις» για την πορεία του.

Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, ήδη έχουν συλλεγεί δεδομένα από εκατοντάδες σκάφη, προκειμένου να «εκπαιδευτούν» οι αλγόριθμοί του.

Το σκάφος κατασκευάζεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας και αναμένεται να φτάσει στο Πλίμουθ τον επόμενο Φεβρουάριο.

Πέρα από τον συμβολικό στόχο του ταξιδιού, προορίζεται για να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες, αλλά και να αποτελέσει πλατφόρμα δοκιμών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμους τύπου «machine learning» με εξειδίκευση στην αποφυγή συγκρούσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!