Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο «ή εμείς ή αυτοί»
[Protagon]: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο «ή εμείς ή αυτοί»

[Protagon]: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο «ή εμείς ή αυτοί»

Υστερα από δύο ημέρες συζητήσεων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε τελικά η Διακήρυξη που θα αποτελέσει τη βάση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής στο φεστιβάλ «Σπούτνικ», της Νεολαίας του κόμματος και θα είναι το κάλεσμα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης — αυτό που είχε προαναγγείλει ο πρώην Πρωθυπουργός από την ίδια βραδιά της ήττας του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης εγκρίθηκε χωρίς κανέναν «κατά», δηλαδή ομόφωνα, αν και υπήρξαν διαφωνίες. Είναι και αυτό ένας τρόπος που λύνονται τα ζητήματα στην Αριστερά: διαφωνούν αλλά μετά αποφασίζουν ομόφωνα για να μην υπάρχει κανείς να πει «τα έλεγα».

Με βάση το κείμενο, που φέρει τον τίτλο «Δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περιγράψει και πάλι τον κόσμο με όρους «παλιού – καινούργιου». Ομως τώρα, κατά την αντίληψη των πρώην κυβερνώντων, το επάρατο «παλιό» δεν φταίει μόνο για τα δεινά της Ελλάδας αλλά απειλεί να καταστρέψει ολόκηρη τη Γη!

Διότι το κάλεσμα-κείμενο αυτό λέει: από τη μία ο «γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού» και από την άλλη «οι κοινωνικές δυνάμεις ενός νέου Διαφωτισμού». Ή εμείς ή αυτοί δηλαδή, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουμε, τα ίδια διχαστικά απλώς αμπαλαρισμένα με γοητευτικούς όρους περί οικολογίας, ανθρωπισμού, αντίστασης κλπ.

Σύμφωνα πάντως με κομματικές πηγές, υπήρξαν σχόλια σε σχέση με τον οδικό χάρτη για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2020, ενώ κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ το κλείσιμο της συνεδρίασης συνόδευσε συζήτηση για τροπολογίες ως επί το πλείστον επεξηγηματικού χαρακτήρα. Οι κομματικές πηγές επισήμαιναν, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε έμφαση στην αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις περιφέρειες, παρουσία στελεχών αλλά και του κ. Τσίπρα, «μια διαδικασία συνελεύσεων όπου να μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν», «μια συνολική εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία».

Η Διακήρυξη

Στο κείμενο-κάλεσμα διακηρύσσεται η πρόθεση όλων όσοι συμφωνούν με τα προτάγματα της, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας» και καλούνται όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Και στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας».

«Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των πολλών», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι «η Αριστερά, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο σε κάθε της εκδοχή, υπήρξε από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της δύναμη προοδευτικής αλλαγής», ενώ σημειώνεται η κεντρική επιδίωξη: «Να δημιουργήσουμε δηλαδή μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση».

  • Διαβάστε: Ειρωνείες Τσίπρα για τον Μητσοτάκη

«Εμείς, η Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική Αριστερά, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι: Η ιστορία δεν έχει τελειώσει!», τονίζεται και διατυπώνεται το «βασικό δίλημμα» στη νέα εποχή: «Ή ο γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού θα εξακολουθεί να καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς, το κλίμα, την ίδια τη γη, το κοινό μας σπίτι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!