Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 16 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Σήμανε άραγε τέλος εποχής για το Βρετανικό Συμβούλιο;
[Protagon]: Σήμανε άραγε τέλος εποχής για το Βρετανικό Συμβούλιο;

[Protagon]: Σήμανε άραγε τέλος εποχής για το Βρετανικό Συμβούλιο;

Η εποχή της «ήπιας  δύναμης» του Βρετανικού Συμβουλίου φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της αφού, σύμφωνα με πληροφορίες των Times  του Λονδίνου, ο θεσμός, ο οποίος από την εποχή της αποικιοκρατίας προωθεί  τις βρετανικές αξίες σε όλο τον κόσμο μέσω του πολιτισμού,  θα σταματήσει το έργο του σε χώρες-κλειδιά πριν από το Brexit.

Το Βρετανικό Συμβούλιο θεωρείται ο πρωταγωνιστής στη χρήση της «ήπιας δύναμης» (soft power), όρος των διεθνών σχέσεων που αναφέρεται στην χρήση του πολιτισμού, καθώς συμπληρώνει την στρατιωτική και διπλωματική ισχύ μιας  χώρας στέλνοντας συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικούς και ηθοποιούς σε όλο τον κόσμο.

Τα έργα του Σαίξπηρ, του Μίλτον και του Έλγκαρ έχουν χρησιμοποιηθεί από το Συμβούλιο για την καλλιέργεια διεθνών σχέσεων κατά τη διάρκεια της διάλυσης της βρετανικής αυτοκρατορίας, του Ψυχρού Πολέμου, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση σταματάει την χρηματοδότηση του έργου του Συμβουλίου στις ανεπτυγμένες χώρες, τη στιγμή ακριβώς που, κατά τους επικριτές της, αυτό καθίσταται όλο και πιο αναγκαίο πριν από την έξοδο από την ΕΕ.

Ο Τζέρεμι Άιρονς ήρθε στην Αθήνα για τα 90α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ που συνεορτάστηκαν πέρσι, μαζί με την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με ένα μεγάλο πάρτι στην κατοικία του βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα (British Embassy / Facebook

Η επιχορήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, ύψους 39 εκατ. λιρών για την χρηματοδότηση μεγάλου μέρος της πολιτιστικής δραστηριότητας σε χώρες που δεν δικαιούνται βοήθειας, δεν μειώνεται καθόλου κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Γίνεται ανακατανομή της χρηματοδότησης σε φτωχότερες χώρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!