Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
24 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Πώς ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ πήρε το Πούλιτζερ
[Protagon]: Πώς ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ πήρε το Πούλιτζερ

[Protagon]: Πώς ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ πήρε το Πούλιτζερ

Μία από τις λιγότερες γνωστές –αλλά αρκετά παλιές- κατηγορίες των βραβείων Πούλιτζερ, που δόθηκαν χθες Δευτέρα , είναι αυτή του μουσικού άλμπουμ της χρονιάς.

Νικητής φέτος ήταν ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ για το άλμπουμ «DAMN.» το οποίο απέσπασε θριαμβευτικές κριτικές.

Είναι η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης του χιπ-χοπ και γενικότερα ένας μουσικός εκτός της κλασικής και της τζαζ αποσπά το πολύτιμο αυτό βραβείο.

Η επιτροπή έκρινε το άλμπουμ σαν μια συλλογή από δεξιοτεχνικά κομμάτια, με αυθεντική γλώσσα και δυναμικό ρυθμό που συλλαμβάνουν τον σύνθετο χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής των Αφροαμερικανών.

Οι στίχοι του Λαμάρ αγγίζουν πολλές φορές κοινωνικοπολιτικά ζητήματα ενώ και ο ίδιος χαρακτηρίζεται «ποιητής». Δεν τον αφήνουν όμως αδιάφορα και τα προσωπικά ζητήματα.

Ένα από τα τραγούδια του Λαμάρ, το «Alright», από προηγούμενο δίσκο, είναι εξάλλου ο ανεπίσημος ύμνος του κινήματος Black Lives Matter το οποίο καταδικάζει την αστυνομική βία κατά των αφροαμερικανών.

Ο 30χρονος Λαμάρ έχει ήδη αποσπάσει 12 Γκράμι ενώ ο δίσκος του πούλησε περισσότερα αντίτυπα από κάθε άλλο δίσκο το 2017. Αν και προτάθηκε για το Γκράμι του άλμπουμ της χρονιάς, το «DAMN.» έχασε από τον δίσκο του Μπρούνο Μαρς.

Τα βραβεία Πούλιτζερ, όπως σημειώνει ο Monde, θεσπίστηκαν το 1917 και η κατηγορία για το άλμπουμ της χρονιάς το 1943. Για πολλά χρόνια επιβραβεύονταν μόνο έργα κλασικής μουσικής και μόλις το 1997 δόθηκε βραβείο σε καλλιτέχνη από άλλο ρεύμα και συγκεκριμένα τη τζαζ και τον Γουίντον Μαρσάλις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!