Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Πώς οδηγηθήκαμε σε έναν νέο… Εμφύλιο για την Ελένη Παπαδάκη
[Protagon]: Πώς οδηγηθήκαμε σε έναν νέο… Εμφύλιο για την Ελένη Παπαδάκη

[Protagon]: Πώς οδηγηθήκαμε σε έναν νέο… Εμφύλιο για την Ελένη Παπαδάκη

Εβδομήντα πέντε χρόνια. Τρία τέταρτα ενός ολόκληρου αιώνα. Τόσα έχουν περάσει από τα Δεκεμβριανά. Τόσα και από την εκτέλεση της Ελένης Παπαδάκη, της εμβληματικής προπολεμικής ηθοποιού που δολοφονήθηκε εκείνες τις χαοτικές αιματοβαμένες μέρες, από μέλη της ΟΠΛΑ, του παραστρατιωτικού σκέλος του ΕΑΜ. Κι όμως το όνομά της εξακολουθεί να διχάζει.

Εβδομήντα πέντε χρόνια και η Ελένη Παπαδάκη δεν μπορεί να ησυχάσει. Διότι ο θάνατός της εξακολουθεί να είναι πολιτικά φορτισμένος και ομοίως η όποια επαναφορά του ονόματός της. Η Ελένη Παπαδάκη η σπουδαία ηθοποιός επισκιάζεται από την Ελένη Παπαδάκη το θύμα της «ερυθρής τρομοκρατίας» του ’44.Και έτσι ξυπνούν παλαιά και νεότερα αντανακλαστικά…

Η Ελένη Παπαδάκη έχει περάσει στην Ιστορία ως μια συγκλονιστική προπολεμική ηθοποιός, ισάξια της Κατίνας Παξινού. Αλλά όποτε μιλάμε για αυτήν στεκόμασε σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

Η Ελένη Παπαδάκη ήταν μια πανέμορφη γυναίκα που η μοίρα την έφερε, καθώς ήταν πολύγλωσση, σπουδαγμένη και γοητευτική, να αποκτήσει σχέσεις με τους κατακτητές στην Κατοχή, όπως και με τον κατοχικό πρωθυπουργό, Ιωάννη Ράλλη. Ηταν όμως μια ηθοποιός που μέσα από αυτές τις καταδικαστέες στα μάτια του υποδουλωμένου λαού σχέσεις της βοήθησε να γλιτώσουν πολλοί. Ηταν μια σπουδαία Ελληνίδα που εκτελέστηκε από στελέχη της ΟΠΛΑ, χωρίς πάντως να υπάρξει σχετική κεντρική απόφαση —κάποιοι ενήργησαν εκδικητικά, σε δολοφονικό οίστρο, και στο χάος εκείνων των ημερών, κάνοντας ακόμα και την ηγεσία του ΕΑΜ να απορεί με την ενέργειά τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!