Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Πώς ο φιλόλογος του γιου του «έκοψε» τον Ιαν ΜακΓιούαν
[Protagon]: Πώς ο φιλόλογος του γιου του «έκοψε» τον Ιαν ΜακΓιούαν

[Protagon]: Πώς ο φιλόλογος του γιου του «έκοψε» τον Ιαν ΜακΓιούαν

Ενα μυθιστόρημα αποτελεί, υποστηρίζουν πολλοί, ένα σημείο πρόσβασης στον σύνθετο και δυσνόητο κόσμο που μας περιβάλλει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να αντλεί τα δικά του συμπεράσματα. Και σίγουρα δεν υπάρχει σωστή και λάθος ανάγνωση. Αλλά στα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια όλου του κόσμου σημασία εξακολουθούν να έχουν κυρίως οι βαθμοί. Ποιος είναι, όμως, ο πλέον αρμόδιος για να κρίνει και να αξιολογήσει την ανάλυση και την ερμηνεία ενός κειμένου; Αυτός που το διδάσκει ή αυτός που το έγραψε; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει πριν από μερικά χρόνια ο Ιαν ΜακΓιούαν με αφορμή μια εργασία του γιου του Γκρεγκ ο οποίος για να μπορέσει να λάβει το απολυτήριό του έπρεπε να διαβάσει και να σχολιάσει την «Εμμονη Αγάπη», ένα μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε ο πατέρας του το 1997.

«Το καημένο το παιδί. Φανταστείτε το, υποχρεωμένο να διαβάσει ένα δικό μου βιβλίο» επισήμανε ο βρετανός συγγραφέας μιλώντας στο περιοδικό Event. Πράγματι, ο γιος του αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες να ολοκληρώσει την εργασία που του ανατέθηκε. Και ο ΜακΓιούαν λυπήθηκε το τέκνο του και αποφάσισε να το βοηθήσει. «Του ετοίμασα μια περίληψη και του παρουσίασα τα διάφορα πρόσωπα, τα κίνητρα και τους φόβους τους. Τον παρότρυνα να προβεί σε κάποια σχόλια».

Ωστόσο αποδείχτηκε πως ο άνθρωπος που το 1998 τιμήθηκε με το βαρύτιμο Man Booker για το έργο του «Αμστερνταμ» δεν είχε κατανοήσει πλήρως και σε βάθος έναν από τους δικούς του πρωταγωνιστές καθώς ο καθηγητής του γιου του «πρακτικά δεν συμφώνησε» με τη θέση που υποστήριξε εκείνος, κρίνοντας πως δεν αξίζει κάτι παραπάνω από τη βάση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!