Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Πώς ένας νόμος για τη δωρεά οργάνων δίχασε τη γερμανική Βουλή
[Protagon]: Πώς ένας νόμος για τη δωρεά οργάνων δίχασε τη γερμανική Βουλή

[Protagon]: Πώς ένας νόμος για τη δωρεά οργάνων δίχασε τη γερμανική Βουλή

Παρά το πολυσέλιδο προγραμματικό σύμφωνο το οποίο υπέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία πριν σχηματίσουν την κυβέρνησή τους έπειτα από τις εκλογές του 2017, δεν λείπουν τα θέματα στα οποία διαφωνούν.

Το σύμφωνο καθορίζει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται τα νομοσχέδια πριν κατατεθούν στη Βουλή. Με δεδομένη την πλειοψηφία που έχουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η υπερψήφιση είναι εξασφαλισμένη. Αλλά δεν λείπουν και οι εκπλήξεις, σημειώνει ο Monde .

Αύριο Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, πρόκειται να συζητηθεί στην Μπούντεσταγκ το νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων, το οποίο προσπαθεί να καλύψει τη δραματική έλλειψη στους αριθμούς των μοσχευμάτων. Η χώρα έχει αναλογικά πολύ λιγότερους από τη Γαλλία ή την Ισπανία.

Πώς θα ανατραπεί η κατάσταση εξηγεί μια λιτή όσο και σιβυλλική διατύπωση στη σελίδα 99 του νομοσχεδίου: «θέλουμε να καθιερώσουμε ένα καθεστώς υποχρεωτικής εξαίρεσης και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του». Με άλλα λόγια, όλοι άνω των 18 ετών δυνητικά θα είναι δωρητές εκτός αν δεν θέλουν να είναι.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (που φιλοδοξεί να φτάσει ως την καγκελαρία) εξήγησε ότι η συγκατάθεση έχει καθιερωθεί σε άλλες χώρες – στη Γαλλία ήδη από το 1976.

Οι αντιδράσεις είναι πάντως πολλές και διακομματικές, προσθέτει ο Monde.

Το νομοσχέδιο και το νέο καθεστώς θεωρούν πολλοί ότι αντίκειται στις αρχές του Συντάγματος της Γερμανίας το οποίο ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα».

Αυτή τη θέση έχουν οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς, που εξηγούν ότι η συνταγματική επιταγή συνδέεται με την αποτροπή του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!