Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Και αν ο Πολ Γκογκέν ήταν παιδεραστής;
[Protagon]: Και αν ο Πολ Γκογκέν ήταν παιδεραστής;

[Protagon]: Και αν ο Πολ Γκογκέν ήταν παιδεραστής;

«Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να βλέπουμε Γκογκέν όλοι μαζί;». Αυτή την εντυπωσιακή ερώτηση ακούν στην ηχογραφημένη ξενάγηση οι επισκέπτες τη Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, καθώς περπατούν μπροστά από τις «Προσωπογραφίες του Γκογκέν».

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου, επικεντρώνεται στην απεικόνιση του εαυτού του, των φίλων του, των φίλων συναδέλφων του, των παιδιών του και των ανήλικων κοριτσιών που συζούσε μαζί τους στην Ταϊτή.

Ο πίνακας με τίτλο «Η Τεχαμάνα είχε πολλούς γονείς» (1983) απεικονίζει μία από τις ανήλικες ερωμένες του Γκογκέν να κρατά μία βεντάλια.

Ο καλλιτέχνης «είχε επανειλημμένα σεξουαλικές σχέσεις με νεαρά κορίτσια, παντρεύθηκε δύο από αυτά και τους έκανε παιδιά», αναφέρει το ταμπελάκι που είναι κολλημένο κάτω από τον πίνακα στον τοίχο του μουσείου. «Ο Γκογκέν αναμφισβήτητα εκμεταλλεύτηκε τη θέση και το προνόμιο που είχε ως Δυτικός, για να κερδίσει σεξουαλικά τις κοπέλες» είναι τυπωμένο σε έτερη επιγραφή.

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, που όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει στο αμφιθέατρο της πινακοθήκης.

«Τι! Ζηλεύεις;», 1892 /wikipedia, The Art Institute of Chicago

Γιος γάλλου δημοσιογράφου και μίας Κρεολής Περουβιανής, ο Γκογκέν ορφάνεψε από πατέρα στην ηλικία των τριών ετών. Η μητέρα του αποφάσισε να εγκαταλείψει το Παρίσι και να μετακομίσει στο Περού, όπου ο μικρός Πολ πέρασε την παιδική του ηλικία, με λιγοστή έφεση στα μαθήματα, αλλά μεγάλη αγάπη στα ταξίδια. Για μεγάλες περιόδους της ζωής του εργάσθηκε στο εμπορικό ναυτικό και έκανε περιουσία σαν χρηματιστής, ενώ την ίδια στιγμή αυξανόταν το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!