Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ποιος είναι ο Γιάννης Γαβράς και γιατί μας αρέσει
[Protagon]: Ποιος είναι ο Γιάννης Γαβράς και γιατί μας αρέσει

[Protagon]: Ποιος είναι ο Γιάννης Γαβράς και γιατί μας αρέσει

Βρόντηξα πίσω μου την πόρτα του σπιτιού και όρμηξα έξω, ρίχνοντας συγχρόνως και κάτι φάσκελα.

-Άι στο διάολο! Είπα.

-Να πας!

-Παράτα με!

-Παρατημένο σ’ έχω!

Τι καφρίλα! Αν δεν πει την τελευταία κουβέντα, δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος. Εκεί. Να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω.

«Η επανάσταση πνίγηκε», το πρώτο από τα 29 κεφάλαια της νουβέλας «Σαμποτάζ» του πρωτοεμφανιζόμενου Γιάννη Γαβρά, αρχίζει με το τέλος ενός καυγά. Ο Κώστας, ο κεντρικός ήρωάς του, μαθητής της Β’ Γυμνασίου, «Ολυμπιακός, βαμμένος κόκκινος και παθιασμένος με την ομάδα» του, τα «χώνει» στον πατέρα του, που μοιάζει να μην ξέρει τίποτα άλλο από λόγια σκληρά. Ο έφηβος επαναστατεί και «το ποτό γίνεται το ελιξίριο της ελευθερίας» του. Πολύ γρήγορα, όμως, «η επανάσταση πνίγηκε μέσα σε θάλασσες αλκοόλ, σε μεθυσμένες νύχτες καταστροφής, στα κόκκινα μάτια, σε ανόητα φιλιά, στο αλόγιστο ξόδεμα του χρόνου».

Ο έφηβος μεγαλώνει και θυμάται: «Πέρασα και καλά, μα σαν ήρθε η ώρα, το αλκοόλ που μου “έδινε” απλόχερα τον πρώτο καιρό, ήρθε σαν τοκογλύφος πιστωτής, όχι μόνο να μου τα πάρει όλα, μα και να με ρίξει στην ανημπόρια, στην αρρώστια και στο χάσιμο του ίδιου μου του εαυτού». Κι εμείς αγωνιούμε μαζί του, σελίδα-σελίδα, αν ο νεαρός θα τη βγάλει καθαρή στο τέλος.

Τα κεφάλαια είναι στην ουσία μικρά διηγήματα που μπορούν να διαβαστούν ακόμη και με άλλη σειρά από αυτή που διάλεξε ο συγγραφέας, όλα όμως αρθρώνονται γύρω από τον κεντρικό ήρωα, που αφηγείται τραυματικές εμπειρίες και δύσκολες σχέσεις μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!