Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ποιος φοβάται τους Δελφούς;
[Protagon]: Ποιος φοβάται τους Δελφούς;

[Protagon]: Ποιος φοβάται τους Δελφούς;

Μασάτε φύλλα απολλώνιας δάφνης, σαν την Πυθία; Κι αν δεν μπορείτε να δείτε τα μελλούμενα, μπορείτε έστω να δείτε το παρελθόν; Πάντως, η Πυθία (που στην πραγματικότητα, λέει, ήταν δύο ιέρειες στο Μαντείο) δεν φαίνεται να το είχε δει, τότε, το μέλλον των Δελφών. Δεν έχει καταγραφεί πουθενά πως είχε μαντέψει ότι ο «ομφαλός της Γης», το σημαντικότερο ενεργειακό και ιστορικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, κραταιότερο και από την Αθήνα με την Ακρόπολή της, θα έφτανε να μείνει σε μοίρα δεύτερη – ίσως και χειρότερη – κάποιες χιλιάδες χρόνια μετά.

Πολιτικοί και οικονομικοί ήταν, κατά βάση, οι χρησμοί της. Πολιτικοί και οικονομικοί – ή μήπως και άλλοι; – ήταν και οι λόγοι που εν μέρει απαξίωσαν τους Δελφούς. Κι ας βλέπουν ακόμη και σήμερα πάνω από 3.000 τουρίστες / επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο την ημέρα. Κοντά ένα εκατομμύριο το χρόνο. «Αναζητήστε στο google τους Δελφούς. Αν γράψετε «Delphi», θα έχετε περίπου τα τετραπλάσια αποτελέσματα από το «Acropolis». Διόλου επιστημονικό το τεστ, αλλά ενδεικτικό. Οι Δελφοί με όλα τους τα σημαινόμενα, έχουν μια απήχηση που αγγίζει τα πέρατα της Γης. Ένα σπουδαίο κεφάλαιο που δυστυχώς σπαταλάμε», όπως το θέτει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Τουρίστες κάνουν μία ευχή πάνω στον Ομφαλό της Γης (Sgoga18128/Shutterstock)

Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός ευαγγελίστηκε, από το 1927 έως το 1930, στη σύγχρονη Ελλάδα, τις Δελφικές Γιορτές που θα συνέδεαν το αρχαίο πνεύμα και τον λόγο με το μέλος και το σήμερα στον «ιερό τόπο». Ναι, ο ίδιος Σικελιανός, που μαζί με τον φίλο του Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος τον πρότεινε να… προταθεί για Νόμπελ Λογοτεχνίας, και είδαν και οι δύο τις ελπίδες τους να ροκανίζονται από το «διανοουμενίστικο» κατεστημένο της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!