Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Πέθανε ο σουλτάνος Καμπούς, επί μισό αιώνα ηγεμόνας του Ομάν
[Protagon]: Πέθανε ο σουλτάνος Καμπούς, επί μισό αιώνα ηγεμόνας του Ομάν

[Protagon]: Πέθανε ο σουλτάνος Καμπούς, επί μισό αιώνα ηγεμόνας του Ομάν

Ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, πέθανε την Παρασκευή, ανακοίνωσε το βασιλικό παλάτι.

Αν και δεν αναφέρθηκε η αιτία θανάτου του, ήταν γνωστό ότι ο Καμπούς είχε σοβαρά προβλήματα υγείας (πιθανόν καρκίνο) και ότι είχε μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπείες.

Ο 79χρονος μονάρχης, υποστηριζόμενος από τη Δύση, ήταν ο ηγεμόνας της αραβικής χώρας του Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1970 με τη βοήθεια της Βρετανίας. Είχε ανατρέψει τον υπερσυντηρητικό πατέρα του.

Ο Καμπούς δεν είχε παντρευτεί και δεν είχε παιδιά, ούτε είχε ορίσει δημοσίως τον διάδοχό του.

Διάταγμα του 1996 προέβλεπε πως η βασιλική οικογένεια θα επιλέξει ένα διάδοχο εντός τριών ημερών από τη στιγμή που ο θρόνος μείνει κενός.

Αν δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, τον επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου και επικεφαλής δύο επιτροπών, θα δώσουν στην εξουσία το άτομο το όνομα του οποίου έχει γραφτεί μυστικά από τον σουλτάνο σε σφραγισμένη επιστολή.

Διάδοχος ορίστηκε ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ, εξάδελφος του εκλιπόντα σουλτάνου, σύμφωνα με την επιθυμία του Καμπούς.

Ο μπιν Ταρίκ έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Κληρονομίας και Πολιτισμού και το 2013 διορίστηκε από τον Καμπούς πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής αρμόδιας για την ανάπτυξη του Ομάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!