Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Πέθανε ο Κώστας Βρεττάκος, δημιουργός των «Παιδιών της Χελιδόνας»
[Protagon]: Πέθανε ο Κώστας Βρεττάκος, δημιουργός των «Παιδιών της Χελιδόνας»

[Protagon]: Πέθανε ο Κώστας Βρεττάκος, δημιουργός των «Παιδιών της Χελιδόνας»

Ηταν ένας λάτρης του κινηματογράφου γεννημένος σε ένα σπίτι που λάτρευαν τα γράμματα. Ενας άνθρωπος της Αριστεράς που στη δύση της ζωής του θεωρούσε την έννοια Αριστερός «μουσειακή». Ηταν ο σκηνοθέτης της της θρυλικής πια πολιτικής ταινίας «Τα παιδιά της Χελιδόνας», αλλά και διακεκριμένος συγγραφέας. Ο Κώστας Βρεττάκος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών. Η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη και τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Ο Κώστας Βρεττάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Ηταν γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Οπως όμως σημειώνει tovima.gr από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τον κινηματογράφο, τέχνη στην οποία ποτέ δεν αφοσιώθηκε αποκλειστικά παρότι σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Βρεττάκος υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα στον χώρο των ελληνικών Τεχνών. Εκτός από σκηνοθέτης ήταν επίσης συγγραφέας και φωτογράφος, ενώ από το 1990 ως το 2006 απέκτησε θεσμικά καθήκοντα θέσεις-κλειδιά: διετέλεσε ειδικός σύμβουλος κινηματογραφίας στο υπουργείο Πολιτισμού, υπήρξε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991 – 1998) αλλά και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Βρεττάκος και η Αριστερά

Ως νέος της γενιάς του είχε στρατευτεί στους αγώνες της Αριστεράς. Πριν δύο χρόνια, είχε δώσει συνέντευξη στην «Εφ. Συν.» και τη Βένα Γεωργακοπούλου:

«Η έκφραση αριστερός που μου αποδίδετε δεν με αντιπροσωπεύει πια. Είναι έννοια μουσειακή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!