Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: ΟΗΕ: «Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εμπλέκεται στη δολοφονία Κασόγκι»
[Protagon]: ΟΗΕ: «Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εμπλέκεται στη δολοφονία Κασόγκι»

[Protagon]: ΟΗΕ: «Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εμπλέκεται στη δολοφονία Κασόγκι»

Διεθνή ποινική έρευνα για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ζητεί η εισηγήτρια του ΟΗΕ, η οποία τόνισε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ευθύνη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, ανάμεσά τους και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αφού ερεύνησε επί έξι μήνες την υπόθεση της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ ανακοίνωσε στην έκθεσή της ότι «διαπίστωσε πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που δικαιολογούν την διεξαγωγή μίας επιπλέον έρευνας για την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου».

Η Ανιές Καλαμάρ ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του Ριάντ ώστε να περιλάβουν τον πρίγκιπα διάδοχο και τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία, εκτός και αν αποδείξει ότι δεν έχει καμία ευθύνη στην υπόθεση.

«Το συμπέρασμα της ειδικής εισηγήτριας είναι ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα σκόπιμης, προμελετημένης εκτέλεσης, μίας εξωδικαστικής εκτέλεσης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει στην έκθεσή της, μετά από έρευνα έξι μηνών.

Η Καλαμάρ ταξίδεψε στην Τουρκία μαζί με ομάδα ιατροδικαστών και νομικών όπου έλαβε αποδεικτικά στοιχεία από τις τουρκικές αρχές.

«Υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου», σύμφωνα με την Καλαμάρ, που ζητεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την έναρξη διεθνούς ποινικής έρευνας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!