Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: «Ωδή» στη γνώση: ένας παράδεισος για τους κατοίκους του Ελσίνκι
[Protagon]: «Ωδή» στη γνώση: ένας παράδεισος για τους κατοίκους του Ελσίνκι

[Protagon]: «Ωδή» στη γνώση: ένας παράδεισος για τους κατοίκους του Ελσίνκι

«Μια κάρτα βιβλιοθήκης ήταν το πρώτο πράγμα που έγινε δικό μου», λέει η Νασίμα Ρασμιάρ, κόρη ενός πρώην διπλωμάτη από το Αφγανιστάν, η οποία έφτασε στη Φινλανδία με την οικογένειά της το 1992 ως πρόσφυγας. Μη μπορώντας να μιλήσει τη γλώσσα, με ελάχιστους πόρους και προσπαθώντας να καταλάβει την περίεργη νέα πόλη στην οποία βρέθηκε, ανακάλυψε έκπληκτη ότι δικαιούτο μια κάρτα βιβλιοθήκης και δωρεάν πρόσβαση σε βιβλία. Η ευγνωμοσύνη της για το προνόμιο αυτό δεν έχει ξεθωριάσει: «Έχω ακόμα αυτή την κάρτα στο πορτοφόλι μου», δηλώνει περήφανα.

Σήμερα, η Ρασμιάρ είναι αντιδήμαρχος του Ελσίνκι, έτοιμη να υπερασπιστεί το ίδρυμα, που της έχει προσφέρει τόσα πολλά, και πάνω από όλα την «Oodi», τη νέα βιβλιοθήκη της πόλης η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Δεν είναι η μοναδική που έχει πάθος για τις βιβλιοθήκες.

Η βιβλιοθήκη «Ωδή» σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σαν εσωτερική αυλή της πόλης

«Η Φινλανδία είναι μια χώρα αναγνωστών», δήλωσε πρόσφατα η Πάιβι Λουοσταρίνεν πρεσβευτής της Φιλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί της.

Το 2016 η Φινλανδία ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ το πιο μορφωμένο έθνος του κόσμου, πράγμα καθόλου τυχαίο. Οι Φινλανδοί είναι οι πιο ενθουσιώδεις χρήστες δημόσιων βιβλιοθηκών παγκοσμίως καθώς 5,5 εκατ. άνθρωποι δανείζονται περίπου 68 εκατ. βιβλία το χρόνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!