Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς: Ανείπωτες ιστορίες από το Αουσβιτς επιχρωματισμένες
[Protagon]: Ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς: Ανείπωτες ιστορίες από το Αουσβιτς επιχρωματισμένες

[Protagon]: Ντοκιμαντέρ ανθρωπιάς: Ανείπωτες ιστορίες από το Αουσβιτς επιχρωματισμένες

Ασπρόμαυρα πλάνα και φωτογραφίες από το ναζιστικό στρατόπεδο του θανάτου στο Άουσβιτς θα εμφανιστούν για πρώτη φορά έγχρωμα στην τηλεόραση, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αργότερα αυτό τον μήνα. Στο «Auschwitz Untold in Color», όπως είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται επίσης μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν από το στρατόπεδο, μεταξύ άλλων και μία σπάνια μαρτυρία ενός επιζώντος γάλλου Ρομά.

Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Σούλμαν δήλωσε στον Guardian ότι ήταν «προνόμιο» γι΄ αυτόν να διευθύνει τη σειρά. Η μετάδοσή της από το τηλεοπτικό δίκτυο More4 και σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, που σηματοδοτεί «την τελευταία μεγάλη επέτειο του Ολοκαυτώματος, κατά την οποία οι επιζώντες μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί για να πουν τις ιστορίες τους».

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Aουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, που έφτιαξε η Ναζιστική Γερμανία, περίπου 60 χλμ δυτικά της Κρακοβίας, στην Πολωνία. Ηταν από τα πρώτα κέντρα συγκέντρωσης που απελευθερώθηκαν το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου 1945 από την 60η Στρατιά των Σοβιετικών.

Φωτογραφία από το Auschwitz Album που επιχρωματίστηκε για τις ανάγκες του νέου ντοκιμαντέρ

Σκοπός του βραβευμένου με Bafta σκηνοθέτη ήταν να διερευνήσει θέματα που δεν είχαν εξετασθεί (ή αυτό είχε γίνει σε σπάνιες περιπτώσεις), συγκεκριμένα ήθελε να διερευνήσει τον αντίκτυπο στους Ρομά, τον ρόλο της εβραϊκής Αντίστασης τόσο εντός όσο και εκτός των γκέτο, και την καταστροφή του εβραϊκού πολιτισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!