Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ο Ντα Βίντσι και το μυστήριο με τους δύο «Σωτήρες του Κόσμου»
[Protagon]: Ο Ντα Βίντσι και το μυστήριο με τους δύο «Σωτήρες του Κόσμου»

[Protagon]: Ο Ντα Βίντσι και το μυστήριο με τους δύο «Σωτήρες του Κόσμου»

Επανέρχεται στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά το μυστήριο του «Salvator Mundi», του περίφημου πίνακα που φέρεται ότι φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι το 1500. Η μεγάλη επετειακή έκθεση του Λούβρου για την 500ή επέτειο του θανάτου του μεγαλοφυούς ιταλού καλλιτέχνη και επιστήμονα εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Και μεταξύ των δεκάδων εκθεμάτων συγκαταλέγεται και ένας «Σωτήρας του Κόσμου».

Αλλά δεν είναι ο αυθεντικός «Salvator Mundi» ή μάλλον αυτός που αποδίδεται, πλέον, στον Λεονάρντο και πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έναντι του αστρονομικού ποσού των 450 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο Christie’s στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μερικά χρόνια νωρίτερα τέσσερις ειδικοί εγνωσμένου κύρους είχαν αποφανθεί πως είναι όντως έργο του κατεξοχήν Homo Universalis ενώ το 2011 ο πίνακας εκτέθηκε, ως αυθεντικός, φυσικά, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Μετά την πώλησή του στον Σαουδάραβα πρίγκιπα επρόκειτο, τουλάχιστον επίσημα, να δωρηθεί στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι. Αυτό, ωστόσο, δεν συνέβη ποτέ και έκτοτε η τύχη του πίνακα αγνοείται, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες αρκετών – αναφέρει η Corriere della Sera – όσον αφορά την αυθεντικότητά του.

Ο «Salvator Mundi» που αποδίδεται, πλέον, στον Λεονάρντο και πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έναντι του αστρονομικού ποσού των 450 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο Christie’s στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!