Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Η Mytilineos έσπασε την πρωτοκαθεδρία ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG
[Protagon]: Η Mytilineos έσπασε την πρωτοκαθεδρία ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG

[Protagon]: Η Mytilineos έσπασε την πρωτοκαθεδρία ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG

Είναι η πρώτη φορά που η κρατική ΔΕΠΑ χάνει την πρωτιά αλλά και την κυριαρχία στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Και την χάνει από την Mytilineos, η οποία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο εισάγοντας περισσότερους από 370.000 τόνους έφτασε σε μερίδιο 39%, αφήνοντας πίσω τη δημόσια επιχείρηση αερίου με 273.000 τόνους και κομμάτι από την «πίτα» που αντιστοιχεί σε 29%, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του οικονομικού ιστότοπου euro2day.gr.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ICIS, εξειδικευμένη πλατφόρμα παροχής πληροφόρησης για πετροχημικά και συγκεκριμένα σε θέματα ενέργειας, λιπάσματα και άλλα συναφή commodities. Σύμφωνα με αυτή, η ΔΕΠΑ είχε μερίδιο πέρυσι 92% και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε πέσει κάτω από 50%.

Επιπλέον, η πλατφόρμα κάνει γνωστό ότι η Mytilineos (με βάση το πρόγραμμα εκφόρτωσης του ΔΕΣΦΑ της 7ης Αυγούστου) θα παραλάβει έξι από τα συνολικά 15 φορτία LNG που αναμένονται από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Το σπάσιμο του μονοπωλίου της δημόσιας εταιρείας, είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς, ευκαιρία που αξιοποίησε η Mytilineos. Στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός άνοιξε με νόμο το 2005, αλλά κορυφώθηκε το 2018 όταν απελευθερώθηκε και η προμήθεια φυσικού αερίου.

Η αγορά

Η πλατφόρμα ICIS περιγράφει συνοπτικά και το τοπίο στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρει εκτός από τη Mytilineos δραστηριοποιούνται και άλλοι ιδιώτες όπως η Elpedison, η Motor Οil και ο Ήρων, με μετόχους μεταξύ άλλων τη γαλλική ENGIE και την Qatar Petroleum.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!