Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η μούμια μίλησε! Ακούσαμε ξανά μετά από 3.000 χρόνια τη φωνή αιγύπτιου ιερέα
[Protagon]: Η μούμια μίλησε! Ακούσαμε ξανά μετά από 3.000 χρόνια τη φωνή αιγύπτιου ιερέα

[Protagon]: Η μούμια μίλησε! Ακούσαμε ξανά μετά από 3.000 χρόνια τη φωνή αιγύπτιου ιερέα

Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν την επιθυμία ενός αιγύπτιου ιερέα για μεταθανάτια ζωή, καθώς αναπαρήγαγαν τη φωνή του με τη βοήθεια τεχνητών φωνητικών χορδών.

Ο ιερέας και γραφέας Νεσιαμούν έζησε στο ναό του Αμούν, στο συγκρότημα του Καρνάκ στις Θήβες της Αιγύπτου (το σημερινό Λούξορ), στη διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης περιόδου του Φαραώ Ραμσή ΙΑ’ από το 1099 έως το 1069 π.Χ.

Πέθανε σε ηλικία περίπου 50 ετών, πιθανόν από αλλεργική αντίδραση όταν ένα έντομο τσίμπησε τη γλώσσα του. Ως την εποχή μας έφτασε αρκετά καλά διατηρημένη η μούμια του και μάλιστα με τη γλώσσα έξω από το στόμα, κάτι που συμφωνεί με την εκδοχή του φονικού τσιμπήματος.

Ερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου Royal Holloway και της Υόρκης, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, όπου εκτίθεται ο Νεσιαμούν, σάρωσαν σε τομογράφο τη μούμια.

Με τις ακριβείς διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγας, φάρυγγας, στοματική και ρινική κοιλότητα), παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της, καθώς και έναν ηλεκτρονικό λάρυγγα. Λόγω της διαδικασίας της μουμιοποίησης η υπερώρα είχε χαθεί και η γλώσσα ήταν αλλοιωμένη οπότε χρειάστηκε να τις αναπληρώσουν τεχνητά.

Ετσι, παρήγαγαν ένα συνθετικό ήχο που -υποτίθεται ότι- είναι όμοιος με τη φωνή του ιερέα. Είναι κάτι ανάμεσα σε «μπααα» και «μπεεε», μια φωνή λίγο πιο ψηλή από αυτή του μέσου άνδρα σήμερα.

Ακούστε την αναπαραγωγή της φωνής του Νεσιαμούν

https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2020/01/41598_2019_56316_MOESM2_ESM.wav

Είναι η πρώτη φορά που αναπαράγεται εν μέρει η φωνή ενός νεκρού μέσω τεχνητών μέσων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!