Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Η «Μικρή Επανάσταση» της Κούβας με το ελεύθερο wi-fi για όλους
[Protagon]: Η «Μικρή Επανάσταση» της Κούβας με το ελεύθερο wi-fi για όλους

[Protagon]: Η «Μικρή Επανάσταση» της Κούβας με το ελεύθερο wi-fi για όλους

Η Κούβα, ένα από τα λιγότερο διασυνδεδεμένα έθνη του κόσμου, έκανε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός προκειμένου να προσφέρει το δώρο της ευρυζωνικότητας σε όλους της τους πολίτες.

Το νησιωτικό έθνος απέκτησε την Δευτέρα νέους κανονισμούς που επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων ενσύρματου και ασύρματου ίντερνετ σε σπίτια και επιχειρήσεις, καθιστώντας νόμιμη την εισαγωγή ρούτερ και άλλου σχετικού εξοπλισμού, διατηρώντας ωστόσο άθικτο το κρατικό μονοπώλιο στην εμπορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

H Κούβα γνώρισε μεν το ίντερνετ κατά τη δεκαετία του 1990 αλλά έκτοτε έμεινε πολύ πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ για πολλά χρόνια η πρόσβαση στο Διαδίκτυο παρέμενε εξαιρετικά ακριβή και ασφυκτικά ελεγχόμενη από το κράτος.

Όπως αναφέρουν οι New York Times , η ευρύτερη διάδοση του Διαδικτύου εμποδίστηκε κυρίως από την ίδια την κυβέρνηση και τις ανησυχίες της για τα δυνητικά αποτελέσματα που θα είχε η ροή ελεύθερης πληροφόρησης στους πολίτες.

«Αν και η κουβανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της απαιτεί μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα, την ίδια στιγμή ανησυχεί ότι η ευρύτερη πρόσβαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα αντιφρονούντων», σημειώνει ο Ουίλιαμ Λέογκράντε, καθηγητής με ειδίκευση στις πολιτικές των Λατινοαμερικανικών χωρών στο American University της Ουάσινγκτον.

Ενώ λοιπόν οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν στους πολίτες να συνδέονται στο ίντερνετ με τα δικά τους ρούτερ ή άλλο εξοπλισμό και να μοιράζονται το δίκτυό τους, ωστόσο δεν επιτρέπουν στους μικρούς αυτούς παρόχους να πωλούν τις υπηρεσίες τους, διατηρώντας έτσι την θέση της Etecsa, της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, ως του μόνου παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ σε ολόκληρη τη χώρα.

«Φαίνεται επίσης να ανοίγουν την πόρτα στη νομιμοποίηση μερικών ιδιωτικών δικτύων που λειτουργούσαν μυστικά με λαθραίο ή αυτοσχέδιο εξοπλισμό, ώστε να τονώσουν τον τομέα του τουρισμού, επιτρέποντας εταιρίες όπως ρεστοράν, καφέ και ιδιωτικά ξενοδοχεία τύπου bed and breakfasts, να μπορούν να παρέχουν Wi-Fi για τους πελάτες τους -μια υπηρεσία σχεδόν υποχρεωτική σε ολόκληρο τον κόσμο, πλην όμως εξαιρετικώς σπάνια στην Κούβα», σημειώνουν οι NYTimes.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!