Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Μια Φιλαρμονική αλλιώτικη από τις άλλες
[Protagon]: Μια Φιλαρμονική αλλιώτικη από τις άλλες

[Protagon]: Μια Φιλαρμονική αλλιώτικη από τις άλλες

Να λοιπόν τι μπορεί να κάνει η ασέβεια προς τον προστάτη της Κέρκυρας, Αγιο Σπυρίδωνα. Ή, έστω, μια κίνηση της βασίλισσας Βικτωρίας και των βρετανών προτεσταντών προς την Κέρκυρα. Μπορεί να γεννήσει μουσική. Και δη μουσική για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και τους μικροαστούς.

Σας ακούγεται (ή, μάλλον, διαβάζεται) πολύ ταξικό; Και όμως. Ας εξηγηθούμε: Ενα διάταγμα της βασίλισσας Βικτωρίας, το 1837, που απαγόρευε -με αφορμή τον θάνατο του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’- τη συμμετοχή βρετανών στρατιωτικών μουσικών σε λιτανείες μη προτεσταντών σε ολόκληρη τη Βρετανική Αυτοκρατορία, έριξε στην Κέρκυρα, πέρα από την εκτίμηση περί ασέβειας των Βρετανών στο ορθόδοξο δόγμα, τον σπόρο. Ο οποίος σε τρία χρόνια κάρπισε τη Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας, που έφτασε σήμερα να μετράει 178 χρόνια ιστορίας και που θα την ξεδιπλώσει στις 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εφερε δε, και τις πολλές και δραστήριες φιλαρμονικές του νησιού των Φαιάκων, από μη στρατιωτικούς μουσικούς, όπως και σε όλα τα (αρκούντως μουσικά) Επτάνησα. Και να σκεφτεί κάποιος ότι όλα αυτά ξεκίνησαν για τις λιτανείες των –ορθοδόξων– εικόνων, όπως εν προκειμένω του Αϊ-Σπυρίδωνα (μεγάλη η χάρη του).

Γιατί ταξικό; Μα όπως το περίφημο θέατρο όπερας -από την Ιταλία, κυρίως- San Giacomo της Κέρκυρας υπήρξε, από το 1771, «δείγμα κοινωνικής δύναμης και προβολής», όπως εκτιμούν πρόσφατες έρευνες, έτσι και με τις φιλαρμονικές, στα μέσα του 19ου αιώνα, «οι μη προνομιούχες τάξεις, που έμεναν μουσικά αναλφάβητες», αλλά και οι μικροαστοί, οι οποίοι ευελπιστούσαν στην κοινωνική τους προβολή μέσω της μουσικής, βρήκαν διέξοδο -και λύσεις- στις επτανησιακές μπάντες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!