Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Μενδώνη: Οι τρεις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή
[Protagon]: Μενδώνη: Οι τρεις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

[Protagon]: Μενδώνη: Οι τρεις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα για το κλίμα και τις συνέπειες στην πολιτιστική κληρονομιά, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οπως διευκρίνισε η υπουργός, αντικείμενο της διάσκεψης θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνολικά στην πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο στα μνημεία, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία όπως είπε, αφορά τρόπους ζωής και δεξιότητες ολόκληρων κοινωνιών.

Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας (τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες βαλκανικές χώρες), όπου η κλιματική αλλαγή παίζει καθοριστικό ρόλο.

«Οταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στην βλάστηση όσο και στα ζώα. Έχει σημασία, εάν η βροχή είναι πολύ περισσότερη και με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Τέτοια πράγματα, επηρεάζουν την καθημερινότητα και ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή είναι μια μορφή άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια παράδοση», εξήγησε η κυρία Μενδώνη στη συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε.

Αντίστοιχα για τα μνημεία υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, αναφερόμενη στην κατάρρευση ενός από τους στύλους του ναού του Ολυμπίου Διός τον 19ο αιώνα. «Είχαν προηγηθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, που είχαν διαβρώσει το έδαφος, ακολούθησαν πολύ δυνατοί άνεμοι, με συνέπεια την κατακρήμνιση του στύλου», σημείωσε η υπουργός, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της παρακολούθησης των κλιματικών φαινομένων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!