Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Οι «Μέλισσες» της Μάγια Λούντε μας προειδοποιούν
[Protagon]: Οι «Μέλισσες» της Μάγια Λούντε μας προειδοποιούν

[Protagon]: Οι «Μέλισσες» της Μάγια Λούντε μας προειδοποιούν

Μέχρι πρότινος, ο όρος climate fiction (cli-fi) μoυ προκαλούσε σύγκρυο. Μπορεί να με συγκίνησε (ενοχικά) το «Blue Planet II», αλλά δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα καταβρόχθιζα ένα λογοτεχνικό βιβλίο 500 σελίδων που αναφέρει, μεταξύ άλλων, όρους, όπως «Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών» (Colony Collapse Disorder-CCD)- αυτό που κάνει τις εργάτριες μέλισσες να αυτοκτονούν, εγκαταλείποντας την κυψέλη και την βασίλισσά τους, ένα μυστηριώδες και καταστροφικό για τον πλανήτη φαινόμενο, τα αίτια του οποίου αναζητούνται εναγωνίως από την επιστημονική κοινότητα.

«Η ιστορία των μελισσών» (εκδ. Κλειδάριθμος), το πρώτο βιβλίο της οικολογικής τετραλογίας της θαυματουργής νορβηγίδας συγγραφέως Μάγια Λούντε είναι ίσως η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή και όλα τα δυστοπικά συμπαρομαρτούντα μπορούν να χωρέσουν σε ένα βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα. Χωρίς διδακτισμούς, ακατανόητη επιστημονική γλώσσα και πληκτικό «πράσινο» φανατισμό.

Η πιο επιτυχημένη νορβηγίδα συγγραφέας της γενιάς της -τιμώμενο πρόσωπο στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου της Φραγκφούρτης, δίπλα στην Μάργκαρετ Ατγουντ- βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου της (στο Public Συντάγματος), που έχει ήδη μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και οι… φήμες λένε ότι ήδη ετοιμάζεται για συνδρομητικό κανάλι. Μιλήσαμε για την δύναμη της λογοτεχνίας να σε εμπλέξει συναισθηματικά στην κλιματική αλλαγή, για το #MeToo στη Νορβηγία και για το πώς οι τρεις γιοι της την κάνουν να γράφει καλύτερα.

Διαβάζοντας την «Ιστορία των μελισσών», συμμετέχει κανείς όχι μόνο στις ζωές των ηρώων αλλά και στο απειλούμενο σύμπαν των μελισσών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!