Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Μάχη για το «άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων»
[Protagon]: Μάχη για το «άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων»

[Protagon]: Μάχη για το «άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων»

Πυρήνας της ιδιότυπης διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής και σε έναν διεθνή οργανισμό είναι ένας παλιός χάρτης. Ο άνθρωπος που τον κρατάει στα χέρια του ενδιαφέρεται αποκλειστικά για ένα συγκεκριμένο σημείο ανοιχτά των ακτών της πόλης Καρταχένα (Καρθαγένη) της Κολομβίας. Γιατί εκεί, εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κείτεται το θρυλικό ισπανικό γαλεόνι «Σαν Χοσέ» (San Jose), το «άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων» όλου του κόσμου, όπως υποστηρίζουν πολλοί.

Σήμερα, ο χάρτης αυτός ανήκει στον Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρόεδρο της Κολομβίας, ο οποίος τον έλαβε ως δώρο πριν από μία τριετία από έναν κουβανό ιστορικό. Αλλά φαίνεται πως ο Σάντος, παρά το Νομπέλ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε το 2016 για την επίτευξη της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας (μετά μισόν και πλέον αιώνα και ύστερα από 200.000 νεκρούς) με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έχει εμπλέξει τη χώρα του σε μια αντιπαράθεση με την UNESCO. Το μήλον της έριδος είναι αυτό το θρυλικό σκαρί που εντοπίστηκε πριν από μία τριετία, 307 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Ο ειρηνοποιός πρόεδρος της Κολομβίας επιθυμεί διακαώς να φέρει στο φως το ισπανικό γαλεόνι που βυθίστηκε το 1708 από τα κανόνια του άγγλου ναυάρχου Τσαρλς Γουέιτζερ. Οχι μόνο γιατί θα εμπλουτίσει σημαντικά την εθνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Κολομβίας, αλλά και γιατί πιστεύεται ότι η γαλέρα μετέφερε έναν πραγματικά αμύθητο θησαυρό που είχε συγκεντρωθεί από τις αποικίες της Νότιας Αμερικής για να σταλεί στην Ισπανία και να ενισχύσει τον βασιλιά Φίλιππο Ε’ στον πόλεμο εναντίον των Αγγλων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!