Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Κρίση στην Πορτογαλία για τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών
[Protagon]: Κρίση στην Πορτογαλία για τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών

[Protagon]: Κρίση στην Πορτογαλία για τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών

Με παραίτηση απειλεί ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αν το κοινοβούλιο αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του και ψηφίσει τον νόμο με τον οποίο θα ξεπαγώσουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών.

«Η επικύρωση αυτής της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή της», είπε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το μέτρο που εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δημόσιες δαπάνες.

Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν εδώ και μήνες ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών τους, που πάγωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα ζήτησαν να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς, σε μία κίνηση που θυμίζει την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης.

«Αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια ευρώ στους Πορτογάλους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν αναδρομικά που καλύπτουν σχεδόν 9,5 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τους δώσει τα χρήματα που αναλογούν σε σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Κόστα, ο οποίος κατάφερε να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά αφότου σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας, το 2015, εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και «απειλούν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας», τονίζοντας: «Αυτή η αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Θα συνιστούσε έλλειψη σεβασμού για τους Πορτογάλους, ενώ πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας και στις εκλογές, να διαλύσουμε αυτά που τους στοίχισαν τόσο ακριβά», συνέχισε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!