Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Κίτρινα Γιλέκα: Πολλές δωρεές για την Νοτρ Νταμ, για τους φτωχούς τίποτα;
[Protagon]: Κίτρινα Γιλέκα: Πολλές δωρεές για την Νοτρ Νταμ, για τους φτωχούς τίποτα;

[Protagon]: Κίτρινα Γιλέκα: Πολλές δωρεές για την Νοτρ Νταμ, για τους φτωχούς τίποτα;

Με το Παρίσι και άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις να καίγονται για 23η συναπτή εβδομάδα λόγω των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, ένας ακόμη λόγος διαμαρτυρίας μπήκε στην… εξίσωση: η κοινωνική υποκρισία, όπως την χαρακτηρίζουν οι ιθύνοντες του κινήματος.

Η «εθνική καταστροφή» της Νοτρ Νταμ μπορεί να προκάλεσε μεν ένα ξεχείλισμα συγκίνησης και να ώθησε πλούσιες οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν δεσμεύσεις για δωρεές που φθάνουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αποκατάστασή της, ωστόσο αυτή η πράξη δεν πέρασε απαρατήρητη από τους διαδηλωτές που έσπευσαν να στηλιτεύσουν την «επιλεκτική», όπως επισημαίνουν, γενναιοδωρία.

«Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» ήταν η φράση στην μπλούζα ενός διαδηλωτή.

«Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους Αθλίους;», ήταν μια άλλη φράση που παρέπεμπε στο γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό.

«Οι άνθρωποι πάνω απ’ όλα, 1 δισ. ευρώ για τα Κίτρινα Γιλέκα», έγραφε ένα άλλο πανό.

Tην «επιλεκτική» αυτή γενναιοδωρία των πλούσιων οικογενειών και των μεγάλων επιχειρήσεων στη Γαλλία είχαν σπεύσει να κατακρίνουν εδώ και μερικά 24ωρα και πολλές συνδικαλιστικές ενώσεις.

Όπως τόνισε την Πέμπτη ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα, «αν είναι ικανοί να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Νοτρ-Νταμ, ας πάψουν να μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθεί η επείγουσα κοινωνική ανάγκη».

Από την πλευρά της, η Ίνγκριντ Λεβασέρ, μια από τις προσωπικότητες των Κίτρινων Γιλέκων, εξέφρασε την ευχή «να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα», ενώ κατήγγειλε «την αδράνεια των μεγάλων ομίλων μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, την ώρα που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να κινητοποιούν μέσα σε μόλις μία νύχτα «τρελό χρήμα» για τη Νοτρ Νταμ».

Η έκφραση «ξοδεύουμε τρελό χρήμα» είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο Μακρόν για να περιγράψει τα προνοιακά βοηθήματα, προκαλώντας ζωηρές επικρίσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!