Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Κίνδυνος παραγραφής 17 υποθέσεων αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση!
[Protagon]: Κίνδυνος παραγραφής 17 υποθέσεων αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση!

[Protagon]: Κίνδυνος παραγραφής 17 υποθέσεων αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση!

Οχι μία, όχι δύο, αλλά 17 είναι οι υποθέσεις που αφορούν ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων και καλούνται να διερευνηθούν από την επόμενη Βουλή.

Οπως όμως σημειώνουν «Τα Νέα» , οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν πρόσωπα της περιόδου 2015-2019 βασίζονται, υπό μια έννοια, στην πολιτική σταθερότητα της επόμενης Βουλής. Και αυτό διότι αν δεν προκύψει κυβέρνηση και η Βουλή συγκροτηθεί για να διαλυθεί λίγο αργότερα, ενδέχεται να παραγραφούν οι πιθανές ευθύνες εμπλοκόμενων πολιτικών προσώπων (βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών).

Με το άρθρο 86 ορίζεται πως η διάλυση της επόμενης Βουλής φέρνει αυτόματα την παραγραφή αδικημάτων για τους κατέχοντες κυβερνητική θέση. Ακόμα δε και αν αλλάξει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η τροποποίησή του αυτή δεν πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ.

Ως παράθυρο στη συνταγματική νομοθεσία, η εφημερίδα επικαλείται το προηγούμενο της περίπτωσης Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, το 2012, με την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Ειδικό Δικαστήριο, θεωρήθηκε πως οι δύο μέρες συγκρότησης του Κοινοβουλίου δεν αρκούσαν για να διερευνηθεί επαρκώς η υπόθεση, οπότε δεν υπήρξε παραγραφή. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν συγκροτηθεί Βουλή ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις – και πάλι, δηλαδή, ενδεχόμενα αδικήματα δεν παραγράφονται.

Η λίστα των υποθέσεων έχει σύμφωνα με «Τα Νέα» ως εξής:

1.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!