Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Κέρος: Ο λεηλατημένος θησαυρός «μιλάει» ξανά
[Protagon]: Κέρος: Ο λεηλατημένος θησαυρός «μιλάει» ξανά

[Protagon]: Κέρος: Ο λεηλατημένος θησαυρός «μιλάει» ξανά

Κοίτα να δεις τι μπορεί να κάνει η Φορολογία: Να προσδώσει ακόμη και υπόσταση ιστορική. Τρανό παράδειγμα, η αρχαία Κέρεια και σημερινή Κέρος. Το νησί των Κυκλάδων, δύο μίλια νότια από το Κουφονήσι, η Κέρος, αναφέρεται για πρώτη φορά το 425 π.Χ. σε μία επιγραφή με τα ονόματα των φορολογούμενων συμμάχων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ιστορικό τεκμήριο η Φορολογία!

Κι έπειτα (το 1884 συγκεκριμένα) ήρθε η αρχαιολογική σκαπάνη. Και η μικρή πλην πλούσια Κέρος απέκτησε και αρχαιολογική «υπόσταση». Σημαντική και με παγκόσμια ακτινοβολία. Και ήρθαν στο φως ευρήματα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου 3.200 – 2.000 π.Χ. δείγματα ενός πολιτισμού προϊστορικού και ακμάζοντος στις Κυκλάδες. Με ένα παγκυκλαδικό ιερό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, σχεδόν ισάξιο με εκείνο του Απόλλωνα στην Δήλο. Αναδεικνύοντας την Κέρο, την προϊστορική Κέρεια ως το πρώτο λατρευτικό κέντρο στο Αιγαίο, ίσως και το πρώτο παρόμοιο νησιωτικό κέντρο στον κόσμο, όπως είχε αποφανθεί ο επιβλέπων τα τελευταία χρόνια τις ανασκαφές, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, λόρδος Κόλιν Ρένφριου. Μια Κέρο που φαίνεται ότι πριν από 4.500 χρόνια ήταν ένας από τα πιο πυκνοκατοικημένους τόπους των Κυκλάδων.

Δασκαλιό Κέρου: ένα πρωτο-αστικό κέντρο σε βαθμό πρωτόγνωρο για τα νησιά, που μπορεί να ανταγωνιστεί μόνο η Κνωσός στην Κρήτη (Michael Boyd)

Έρευνες έδειξαν ότι προϊστορικοί κατασκευαστές είχαν σκαλίσει περίτεχνα και επιτηδευμένα το αρχαίο ακρωτήρι της Κέρου, το Δασκαλιό, διαμορφώνοντάς το σε επίπεδα, σαν μια τεράστια βαθμιδωτή πυραμίδα, την πιο επιβλητική ανθρωπογενή δομή σε όλο το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων». Τριεθνείς παραπέρα έρευνες κατέδειξαν στην Κέρο «ένα συγκρότημα αποστραγγιστικών σηράγγων, κατασκευασμένων μία χιλιετία πριν από τις περίφημες υδραυλικές εγκαταστάσεις στο Μινωικό Παλάτι της Κνωσού, αλλά και ίχνη ιδιαίτερα εξελιγμένης μεταλλουργίας».

Ολοκαίνουργια ευρήματα δείχνουν ότι «το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα Νάξου, και διέθετε ένα προηγμένο δίκτυο μεταφοράς στο Αιγαίο, τεσσεράμισι χιλιετίες προ Χριστού».

Ευρήματα στην έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ, έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν»

Κυρίως όμως η σκαπάνη (της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής και του κοινού ελληνοβρετανικού προγράμματος) έφερε στο φως λιτά πλην εντυπωσιακά αριστουργήματα της παγκόσμιας Τέχνης: τα μαρμάρινα ειδώλια του Αρπιστή και του Αυλητή, που βρέθηκαν τον 19ο αιώνα σε τάφο που ανασκάφτηκε, σε ερημονήσι της Κέρου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!