Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ισπανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σάντσεθ που αναζητά συμμαχίες
[Protagon]: Ισπανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σάντσεθ που αναζητά συμμαχίες

[Protagon]: Ισπανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σάντσεθ που αναζητά συμμαχίες

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έλαβε την Πέμπτη εντολή από τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ωστόσο θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με πολλά μικρά κόμματα τις επόμενες ημέρες.

Ο βασιλιάς πρότεινε τον Πέδρο Σάντσεθ ως υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης και του ανέθεσε να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για να ορκιστεί πρωθυπουργός, ανέφερε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Μερτίσελ Μπατέτ, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Την Τετάρτη ο Φίλιππος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των κυριότερων πολιτικών κομμάτων και τέλος με την Μπατέτ, στην οποία ανακοίνωσε την απόφασή του.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι ο Σάντσεθ θα ψηφιστεί από τη Βουλή, στις αρχές Ιουλίου, αφού κανένας άλλος ηγέτης πολιτικού κόμματος δεν διαθέτει αρκετή υποστήριξη για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Σώματος. Θα χρειαστεί 176 ψήφους, σε σύνολο 350 εδρών. Αν δεν φτάσει αυτό το όριο, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μόνο 123 βουλευτές, μέσα σε δύο ημέρες θα οργανωθεί και δεύτερος γύρος, όπου του αρκεί απλή πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ θα χρειαστεί πάντως να διαπραγματευτεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε ένα κατακερματισμένο σκηνικό: συνολικά 17 κόμματα έχουν αναδείξει εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!