Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ηρθε η αρχή του τέλους για την πυρηνική ενέργεια στην Ελβετία
[Protagon]: Ηρθε η αρχή του τέλους για την πυρηνική ενέργεια στην Ελβετία

[Protagon]: Ηρθε η αρχή του τέλους για την πυρηνική ενέργεια στην Ελβετία

Οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν ακριβώς 12.30 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής όταν κατέβηκαν οι διακόπτες στον πυρηνικό σταθμό στο Μίλεμπεργκ της Ελβετίας.

Το πυρηνικό εργοστάσιο χωρητικότητας 373 μεγαβάτ, που άνοιξε το 1972, ανέστειλε την λειτουργία του μετά από σχεδόν μισόν αιώνα και αμέσως μετά το Νέο Έτος θα αρχίσει η σταδιακή αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεών του.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο – ο πρώτος από τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ελβετίας που κλείνει, μετά από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε – κάλυπτε το 5% του ηλεκτρισμού στο σύνολο της Ελβετίας και στα 47 χρόνια που λειτούργησε, είχε παραγάγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Βέρνης για 100 χρόνια.

Επισήμως ο λόγος για το λουκέτο δεν ήταν οι ανησυχίες για την ασφάλεια αλλά η έλλειψη αποτελεσματικότητας από οικονομικής πλευράς.

Όπως αναφέρουν τα ελβετικά ΜΜΕ , η κίνηση σηματοδοτεί την ανάπτυξη εναλλακτικών πράσινων πηγών ενέργειας και την σταδιακή έξοδο της χώρας από την ατομική εποχή μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Η απόφαση για τον τερματισμό της πυρηνικής δραστηριότητας στην Ελβετία ελήφθη το 2017 με δημοψήφισμα, το οποίο υποστήριξε επίσης τα κυβερνητικά σχέδια για την ταυτόχρονη προώθηση της αειφόρου ενέργειας, με επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!