Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Είναι ένας ακόμη μύθος – οι εξαγωγές μας δεν αυξήθηκαν
[Protagon]: Είναι ένας ακόμη μύθος – οι εξαγωγές μας δεν αυξήθηκαν

[Protagon]: Είναι ένας ακόμη μύθος – οι εξαγωγές μας δεν αυξήθηκαν

Οι εξαγωγές καυσίμων και λιπαντικών ήταν το 2018 σχεδόν διπλάσιες από το σύνολο των εσόδων που είχε η χώρα από τα 15 κορυφαία εξαγωγικά της προϊόντα! Στα δέκα χρόνια της κρίσης μόνο ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα (οι «μηχανές επεξεργασίας δεδομένων», που περιλαμβάνουν υπολογιστές, κ.λπ.) είχε τόσο μεγάλη αύξηση εξαγωγών ώστε να εντάσσεται στα 15 κορυφαία με βάση τις συνολικές εξαγωγές στο διάστημα 2010-2018.

Στα χρόνια της κρίσης, παρά τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων, όπως τα μάρμαρα (350% μεταξύ 2010 και 2018) ή στους σωλήνες για αγωγούς (αύξηση 405% λόγω της Σωληνουργίας Κορίνθου του ομίλου Βιοχάλκο), το μείγμα εξαγωγικών προϊόντων της Ελλάδας έμεινε σχεδόν το ίδιο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται διαχρονικά τα φάρμακα, οι πρώτες ύλες (π.χ. αλουμίνα μέσω της μονάδας που διαθέτει ο όμιλος Μυτιληναίος), αγροτικά προϊόντα (λάδι, ελιές, ροδάκινα, βαμβάκι, κ.ά.), ψάρια και τυριά. Στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας και περιορισμένου «τεχνολογικού αποτυπώματος».

Στον κατάλογο με τα νέα προϊόντα, που εντάχθηκαν στις πρώτες θέσεις, με βάση τις συνολικές εξαγωγές για την περίοδο 2010-2018 μπήκαν πράγματι νέα προϊόντα όπως τα ποδήλατα, οι ηλεκτρικοί συσσωρευτές και οι τηλεφωνικές συσκευές ή τα νωπά σταφύλια (προσέξτε, όχι το κρασί του οποίου οι εξαγωγές χρειάζονται επενδύσεις σε συσκευασία, marketing, κλπ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!