Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Γιατί η σοδειά του 2018 είναι πρόκληση για τους οινολόγους
[Protagon]: Γιατί η σοδειά του 2018 είναι πρόκληση για τους οινολόγους

[Protagon]: Γιατί η σοδειά του 2018 είναι πρόκληση για τους οινολόγους

Οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προκλητικές για πολλούς έλληνες αμπελουργούς. Αυτό μας δήλωσε ο Λεωνίδας Νασιάκος, χημικός οινολόγος και γενικός διευθυντής του Κτήματος Semeli επισημαίνοντας ότι η πρόκληση είναι τώρα στα χέρια των οινολόγων που μέσα από τις δυσκολίες καλούνται τώρα να δημιουργήσουν εκλεκτά κρασιά.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τρύγου 2018 που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου «οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες απαίτησαν σωστό προγραμματισμό και καίριες αποφάσεις στη διαχείρισή τους, καθώς αιφνιδίασαν μέρος των αμπελουργών. Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά πρώιμη αλλά στη συνέχεια επιβράδυνε λόγω και των σημαντικών βροχοπτώσεων των αρχών του καλοκαιριού οι οποίες, επιπλέον, δημιούργησαν συνθήκες εμφάνισης ασθενειών».

Ανάλογα με την ευαισθησία τους και τη φάση ανάπτυξής τους πολλές ποικιλίες εθίγησαν, και σε πολλές περιοχές ιδίως της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, οι οινοποιοί κατέβαλαν προσπάθειες στην επιλογή των σταφυλιών τόσο στο αμπέλι όσο και στην παραλαβή στο οινοποιείο. Οι ποσότητες της συγκομιδής, λοιπόν, ήταν ελαφρώς περιορισμένες σε σχέση με πέρσι.

Τρύγος στους αμπελώνες Κυρ-Γιάννη

Οι καιρικές συνθήκες, όμως, ήταν άριστες στη διάρκεια του τρυγητού και έτσι αναμένονται και φέτος εξαιρετικά ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται “δύσκολη” εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων στην αρχή του καλοκαιριού. Εντούτοις, η σταθερή ηλιοφάνεια των τελευταίων εβδομάδων, σε συνδυασμό με τις δροσερές νύχτες, μας έκανε να χαμογελάσουμε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!