Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Γιατί η σαρία θα είναι προαιρετική -και όχι απαγορευμένη- στη Θράκη;
[Protagon]: Γιατί η σαρία θα είναι προαιρετική -και όχι απαγορευμένη- στη Θράκη;

[Protagon]: Γιατί η σαρία θα είναι προαιρετική -και όχι απαγορευμένη- στη Θράκη;

Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει –αλλά δεν θα καταργεί– την εφαρμογή του φονταμενταλιστικού ισλαμικού νόμου της σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης προανάγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στην Κομοτηνή. Υπό το βάρος των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδώ και χρόνια υποδεικνύει στην Αθήνα το αυτονόητο, ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη, ούτε καν στην Τουρκία (!), δεν ισχύει η σαρία, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα βήμα –δειλό, αλλά βήμα– μιλώντας για την ανάγκη να πάψει αυτό το καθεστώς, μπροστά μάλιστα σε ένα ακροατήριο που δεν ήταν απαραίτητα θετικό προς μια τέτοια αλλαγή.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, οι μουσουλμάνοι Ελληνες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα ιεροδικεία Κομοτηνής, Ξάνθης ή Διδυμοτείχου σε υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, επιτροπείας, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και της εξ αδιαθέτου διαδοχής με δικαστή τον κατά τόπο Ιμάμη. Τα ιεροδικεία συνιστούν de facto τον φορέα απονομής δικαιοσύνης για την μουσουλμανική μειονότητα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει στηλιτευθεί από αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

«Οι αλλαγές που επιδιώκουμε είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία. Κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η κοινωνική μας συνοχή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει λίγο αργότερα: «Εμείς, λοιπόν, σήμερα αποφασίσαμε αυτή την πραγματικότητα να την αλλάξουμε και να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος και να ανοίξουμε τον δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!