Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Γιατί οι ιοί μας έρχονται σχεδόν πάντα από την Ασία
[Protagon]: Γιατί οι ιοί μας έρχονται σχεδόν πάντα από την Ασία

[Protagon]: Γιατί οι ιοί μας έρχονται σχεδόν πάντα από την Ασία

«Οι ιοί που θα μας πλήξουν στο μέλλον υπάρχουν ήδη. Καιροφυλακτούν στις ζούγκλες της Αφρικής ή στις αγορές της Ασίας», προειδοποιούσε ήδη πριν από μια πενταετία η τότε γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν. Και δυστυχώς έπεσε μέσα στις προβλέψεις της, καθώς την ώρα που η Αφρική εξακολουθεί να μάχεται κατά του Εμπολα, η Ασία έχει καταστεί πλέον κοιτίδα πολλών από τις πιο μεταδοτικές επιδημίες των τελευταίων ετών.

Η πηγή νέων μικροβίων

Λαμβάνοντας υπόψη τα αλλεπάλληλα (από το 1996) κύματα της γρίπης των πτηνών, την επιδημία του Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) η οποία το διάστημα 2002-2003, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε περί τους 800 σε 37 χώρες, την επιδημία του Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) αλλά και τον θανατηφόρο ιό Νίπα που ταυτοποιήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 στη Μαλαισία, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Ασία «μοιάζει με ένα καζάνι στο οποίο βράζουν νέα μικρόβια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Repubblica σε ρεπορτάζ της.

«Το ανατολικό τμήμα της ηπείρου θεωρείται το σημείο μηδέν των ιογενών ασθενειών», επιβεβαιώνει ο Ρόμπερτ Πέκαμ καθηγητής Επιστημών του Ανθρώπου και Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και συγγραφέας του βιβλίου «Epidemics in Modern Asia». «Μπορεί να φαίνεται ως προκατάληψη αλλά υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η περιοχή είναι περισσότερο ευάλωτη σε νέους τύπους λοιμώξεων». Λόγος πρώτος, «ο εξαιρετικός ρυθμός ανάπτυξης», λόγος δεύτερος, σύμφωνα πάντα με τον ειδικό από το Χονγκ Κονγκ, «η διατήρηση και συνέχιση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και πρακτικών παρά τον αχαλίνωτο εκσυγχρονισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!