Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
9 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Γιατί είναι τόσο δύσκολο πράγμα να κυβερνάς τη Γαλλία
[Protagon]: Γιατί είναι τόσο δύσκολο πράγμα να κυβερνάς τη Γαλλία

[Protagon]: Γιατί είναι τόσο δύσκολο πράγμα να κυβερνάς τη Γαλλία

Την παγκόσμια διάσταση της εσωτερικής αποτυχίας του Εμανουέλ Μακρόν θίγει με ένα κείμενό του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times (σύνδεση με χρέωση) ο αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν.

Η ανάλυση επικεντρώνει στο γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος, αν και σωστά έχει εντοπίσει την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη γαλλική οικονομία και, παράλληλα, την ανάγκη ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αντιμετώπιση του εθνικισμού σε Δύση και Ανατολή -από την Ουάσιγκτον έως το Πεκίνο, όπως γράφει-, μολαταύτα δεν… περπατάει. Η ιστορία με τα Κίτρινα Γιλέκα τού στοιχίζει πολλαπλώς και σε σημείο διακινδύνευσης της προεδρίας του. Αλλά όχι μόνο αυτό.

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, γράφει ο Ράχμαν, πρέπει να δείτε τις τρεις βασικές και αλληλεξαρτώμενες πτυχές της ατζέντας Μακρόν: εσωτερική οικονομική μεταρρύθμιση, βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η ιδέα ήταν ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να αποδείξει την ικανότητά του να αλλάξει τη Γαλλία και κατ’ αυτόν τον τρόπο να πείσει τη σκεπτικιστική Γερμανία να δεχθεί αποφασιστικά βήματα προς μια γνήσια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Τώρα που η εσωτερική πτυχή έχει προβλήματα, και η διεθνής είναι πιθανόν να αποτύχει επίσης – και αυτό ακριβώς γίνεται.

Οι μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης βαλτώνουν, οι αντιφάσεις της γαλλικής κοινωνίας δεν λύνονται, ακροδεξιοί και αριστεριστές απειλούν τη γαλλική προεδρία – άσχημα τα πράγματα για τον Εμανουέλ Μακρόν (Yoan Valat/Pool via REUTERS)

Εσωτερικώς, αποτυχία. Η γαλλική αντίφαση (απαίτηση για χαμηλότερους φόρους αλλά και για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες) παραμένει άλυτη, ενώ έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος η γαλλική προεδρία να παραδοθεί στους ακροδεξιούς ή στους αριστεριστές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!