Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Φεμινίστριες εναντίον του τάνγκο: «μια καρικατούρα της πατριαρχίας»
[Protagon]: Φεμινίστριες εναντίον του τάνγκο: «μια καρικατούρα της πατριαρχίας»

[Protagon]: Φεμινίστριες εναντίον του τάνγκο: «μια καρικατούρα της πατριαρχίας»

Μπορούν άραγε να καταρριφθούν παραδοσιακά στερεότυπα δεκαετιών σχετικά με το τάνγκο;

Αυτό αναρωτιέται μια ομάδα γυναικών (και ελάχιστων ανδρών) ακτιβιστών από την Αργεντινή που έχουν ιδρύσει το «Φεμινιστικό Κίνημα Τάνγκο» εναντίον του Νο1 εξαγώγιμου πολιτιστικού προϊόντος της χώρας.

Οι ακτιβιστές επιθυμούν να στηλιτεύσουν τις μισογυνικές, όπως ισχυρίζονται, ρίζες του χορού, ειδικά σε μια περίοδο που ανθεί ιδιαίτερα το διεθνές κίνημα #MeToo.

Στο παραδοσιακό τάνγκο, οι άνδρες προσκαλούν τις γυναίκες να χορέψουν, οπότε ο άνδρας επιβεβαιώνει την «πρωτοκαθεδρία» του στο ζευγάρι, με τον έλεγχο των κινήσεων και με τις χορευτικές φιγούρες να κυμαίνονται από τον αισθησιασμό μέχρι τον αυταρχισμό.

Επίσης, ο άνδρας είναι αυτός που σχεδόν κινεί όλο το σώμα της γυναίκας, ενώ επίσης έχει δικαίωμα να τοποθετεί… στρατηγικά το χέρι του σε όποιο σημείο του κάτω μέρος του σώματος της παρτενέρ του το επιθυμεί.

Όλα αυτά τα παραδοσιακά στερεότυπα που συχνά εμπίπτουν έως και στην κατηγορία της παρενόχλησης είναι που εκνευρίζουν την Λιλιάνα Φούριο, μια σκηνοθέτιδα, δασκάλα τάνγκο και ιδρυτή της ομάδας.

Όπως αναφέρουν οι New York Times , τον περασμένο Ιούλιο η Φούριο δημοσίευσε ένα είδος «πρωτοκόλλου» το οποίο στη συνέχεια διένειμε στις χιλιάδες αίθουσες τάνγκο ανά την αργεντίνικη επικράτεια, προκειμένου ο χορός να γίνει σταδιακά λιγότερο «δογματικός» σχετικά με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!