Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Το φάντασμα του Βαρουφάκη πάνω από την Ιταλία
[Protagon]: Το φάντασμα του Βαρουφάκη πάνω από την Ιταλία

[Protagon]: Το φάντασμα του Βαρουφάκη πάνω από την Ιταλία

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Financial Times έγραφαν για «τη Ρώμη που ανοίγει τις πύλες της στους σύγχρονους βάρβαρους» ενώ σήμερα Δευτέρα η Washington Post κάνει λόγο για τους «νέους μονομάχους» της Ιταλίας.

Παραπάνω από δύο μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου, οι ηγέτες των δύο κατεξοχήν λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας, του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων και της υπερεθνικιστικής Λέγκας του Βορρά, έχουν καταλήξει σε μια προγραμματική συμφωνία για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας. Πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμα συγκεχυμένα αλλά παρά τις όποιες λεπτομέρειες που πρέπει ακόμα να διευθετηθούν, αποτελεί κοινό συμπέρασμα των περισσότερων αναλυτών ότι η άνοδος των λαϊκιστών στην Αιώνια Πόλη αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο για το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Αμφότερα αυτά τα κόμματα ορθώνουν προκλητικά το ανάστημά τους στις Βρυξέλλες, απειλώντας ακόμα και τη συνοχή της Ευρωζώνης: δεσμεύονται για αλλαγή στάσης (προς το σκληρότερο) όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τείνουν χείρα φιλίας προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρώτη αμιγώς λαϊκιστική κυβέρνηση της Δυτικής Ευρώπης ενδεχομένως να είναι «εκκεντρική, ιδεαλιστική, ξενοφοβική, πολέμια της διαφθοράς και υπέρ μιας ανελεύθερης οικονομίας», όπως υποστηρίζει ο Economist. Αλλά ακόμα και εάν δεν κατέληγαν σε συμφωνία τα δύο κόμματα που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν την Ιταλία, η κατάσταση δεν θα ήταν λιγότερο ανησυχητική γιατί η κατάληξη θα ήταν ή η προσφυγή, εκ νέου, στις κάλπες ή ο σχηματισμός μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης που δεν θα είχε την απαραίτητη ισχύ για την εφαρμογή των όποιων απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!