Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Το Facebook ξήλωσε δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών ενόψει των ευρωεκλογών
[Protagon]: Το Facebook ξήλωσε δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών ενόψει των ευρωεκλογών

[Protagon]: Το Facebook ξήλωσε δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών ενόψει των ευρωεκλογών

Δεκάδες ακροδεξιούς λογαριασμούς που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις σε εκατομμύρια ακολούθους απενεργοποίησε το τελευταίο διάστημα το Facebook μετά από έρευνες της πλατφόρμας ψηφοφοριών Avaaz.

Η κίνηση έρχεται στο φως λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς σε κάποιες χώρες οι κάλπες ανοίγουν την Πέμπτη.

Το Avaaz ανέφερε στο Facebook πάνω από 500 ύποπτες ομάδες και σελίδες που δραστηριοποιούνταν σε μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία και Ισπανία).

Οι λογαριασμοί είχαν έξι εκατομμύρια ακολούθους ενώ το Facebook ερευνά εκατοντάδες άλλους με συνολικά 26 εκατομμύρια ακολούθους. Οι αριθμοί αν και δεν είναι πολύ μεγάλοι σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια των κατοίκων (και ψηφοφόρων) της ΕΕ, είναι πάντως αρκετοί για να γίνουν ένα συμπαγές προπαγανδιστικό κοινό.

Οι περισσότερες σελίδες, όπως γράφει ο Guardian , είτε αναμετέδιδαν ψευδείς ειδήσεις είτε χρησιμοποιούσαν ψεύτικα προφίλ για να ενισχύσουν την απήχησή τους, κατά παράβαση των όρων λειτουργίας του δικτύου.

Τι αφορούσε το περιεχόμενο των ύποπτων λογαριασμών; Κάθε είδους fake news και ρητορικής μίσους, όπως υλικό που προπαγάνδιζε τη ανωτερότητα της λευκής φυλής, άρνηση του Ολοκαυτώματος ακόμα και ψεύτικες σελίδες υπέρ κομμάτων. Στην Ιταλία η τακτική ήταν διαφορετική: οι σελίδες ξεκινούσαν σαν γενικού, μη πολιτικού, περιεχομένου (σπορ, ομορφιά, ευεξία) και στη συνέχεια έκαναν στροφή στην πολιτική προπαγάνδα.

Η στόχευση δεν αφορούσε ειδικά τις ευρωεκλογές, αλλά ήταν γενικότερη, μια προσπάθεια να επηρεαστεί η πολιτική στις χώρες από τα κάτω και για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!