Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ευρωεκλογές: Μήπως ήλθε η ώρα των πανευρωπαϊκών κομμάτων;
[Protagon]: Ευρωεκλογές: Μήπως ήλθε η ώρα των πανευρωπαϊκών κομμάτων;

[Protagon]: Ευρωεκλογές: Μήπως ήλθε η ώρα των πανευρωπαϊκών κομμάτων;

Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα με τις Ευρωεκλογές: δεν είναι και πολύ… ευρωπαϊκές. Οταν οι ευρωπαίοι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, θα ψηφίσουν σύμφωνα με τους εθνικούς εκλογικούς νόμους, για υποψήφιους που κατεβαίνουν με εθνικά κόμματα, και ατζέντες που αφορούν εσωτερικά ζητήματα και όχι πανευρωπαϊκά.

Οι νέοι ευρωβουλευτές δεν θα συμπορευτούν με πανευρωπαϊκά κόμματα, αλλά χαλαρές κατακερματισμένες συμμαχίες. Ετσι, μία ψήφος για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας θα σημαίνει επίσης, ψήφο στο ακροδεξιό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας – εφόσον το κόμμα αυτό, παρά την έντονη αντιευρωπαϊκή του εκστρατεία, ακόμα δεν έχει διαγραφεί οριστικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει.

Εδώ και 60 χρόνια, γράφει η Guardian , η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποτύχει να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο.

«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία παραμένει το άθροισμα όλων των εθνικών δημοκρατιών της ΕΕ», λέει ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων HEC του Παρισιού, ο οποίος μάχεται εδώ και δύο δεκαετίες για τη δημιουργία πραγματικά πανευρωπαϊκών κομμάτων.

«Δεν έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν υπάρχει πανευρωπαϊκή κοινή γνώμη ούτε πολιτικός διάλογος για θέματα που αφορούν τα κοινά μας συμφέροντα ως Ευρωπαίοι -ανεργία, περιβάλλον, μετανάστευση, προστασία δεδομένων. Αλλά καθώς η ανάγκη για κάτι τέτοιο μεγαλώνει, πλησιάζει η ώρα που θα γίνει πραγματικότητα», λέει ο Αλεμάνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!