Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Ευρωεκλογές: Ανοικτή η επαναφορά της λίστας, αντί σταυρού
[Protagon]: Ευρωεκλογές: Ανοικτή η επαναφορά της λίστας, αντί σταυρού

[Protagon]: Ευρωεκλογές: Ανοικτή η επαναφορά της λίστας, αντί σταυρού

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάργησης του σταυρού προτίμησης και επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές, αν και στην παρούσα φάση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», με τον σταυρό προτίμησης δυνατότητα εκλογής στην Ευρωβουλή έχουν στελέχη με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, είτε λόγω μακράς παρουσίας στην πολιτική σκηνή, είτε μέσω τηλεοπτικής προβολής.

Αντιθέτως, με τον τρόπο αυτό, πολλά στελέχη με ικανότητες και γνώση επί των ευρωπαϊκών τεκταινόμενων, αλλά όχι δυνατότητα μεγάλης προβολής μέσω των ΜΜΕ, είναι καταδικασμένα να μείνουν στην αφάνεια και να αποτύχουν να εκλεγούν.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην κατάργηση της λίστας και την καθιέρωση του σταυρού προτίμησης είχε προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στις ευρωεκλογές του 2014, μετά από επίμονη εισήγηση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου.

Πάντως, ακόμη και αν παρθεί η σχετική απόφαση, δεν θα προωθηθεί άμεσα, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ρύθμιση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Εντέλει, το ζήτημα ενδέχεται να συνδεθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με εκείνο της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, που αναμένεται να προχωρήσει προς το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Κεντρικός πυλώνας του εκτελεστικού νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση –αφού προηγηθεί ο διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης– θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!