Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Eτσι θα χορηγείται πλέον άσυλο στους πρόσφυγες – ποιοι και πόσο θα κρατούνται
[Protagon]: Eτσι θα χορηγείται πλέον άσυλο στους πρόσφυγες – ποιοι και πόσο θα κρατούνται

[Protagon]: Eτσι θα χορηγείται πλέον άσυλο στους πρόσφυγες – ποιοι και πόσο θα κρατούνται

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το Ασυλο (σχέδιο νόμου περί Διεθνούς Προστασίας), που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργικό συμβούλιο της 30ής Σεπτεμβρίου, στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων με έναν νεκρό στον καταυλισμό της Μόριας.

Με το νέο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται σε εύλογο χρονικό διάστημα ποιος δικαιούται άσυλο και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όσων παραμείνουν, ως πρόσφυγες, στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται, «με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παροχή διεθνούς προστασίας, καθώς συστηματοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την αναγνώριση και το καθεστώς των πολιτών τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι προθεσμίες και οι κανόνες εξέτασης μιας αίτησης, η οποία γίνεται εντός έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον τριών μηνών για την κανονική διαδικασία. Για την ταχύρρυθμη διαδικασία αντιστοίχως, η εξέταση ολοκληρώνεται εντός 20 ημερών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον δέκα ημερών για τον ίδιο λόγο. Επίσης καθορίζονται οι προθεσμίες έκδοσης της απόφασης της Αρχής Προσφυγών.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά απόφασης των επιτροπών προσφυγών τόσο από τους αιτούντες όσο και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!