Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Επέστρεψε στην Ελλάδα ο σκύφος του Σπύρου Λούη
[Protagon]: Επέστρεψε στην Ελλάδα ο σκύφος του Σπύρου Λούη

[Protagon]: Επέστρεψε στην Ελλάδα ο σκύφος του Σπύρου Λούη

Ο σκύφος του Σπύρου Λούη, το αρχαίο ελληνικό αγγείο που δόθηκε ως δώρο στον θρυλικό μαραθωνοδρόμο, από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο, το 1989, μετά την ιστορική νίκη του στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

Όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στη Γερμανία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Mίνστερ (Munster) όπου και εντοπίστηκε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γιώργο Καββαδία, μετά από ενδελεχή έρευνα.

Η σπουδαιότητα του αγγείου αυτού με την παράσταση αγώνα δύο δρομέων υπό το βλέμμα των κριτών, όπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «δεν εναπόκειται τόσο στο γεγονός ότι είναι έργο της αρχαιότητας, ούτε στην καλλιτεχνική του αξία –η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη-, αλλά στο ότι συνδέεται συγχρόνως με ένα ξεχωριστό γεγονός και ένα σημαντικό πρόσωπο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας».

Η κ. Λίνα Μενδώνη στην τελετή υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο μελανόμορφος σκύφος του 6ου π.Χ αιώνα βρέθηκε στο γερμανικό μουσείο μετά την αγορά της συλλογής του αμφιλεγόμενου Γερμανού φιλολόγου και συλλέκτη Werner Peek ο οποίος είχε ζήσει στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 1930 – 1937.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!