Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
27 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
27 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ενα «πλούσιο» Σαββατοκύριακο στα μουσεία που γιορτάζουν
[Protagon]: Ενα «πλούσιο» Σαββατοκύριακο στα μουσεία που γιορτάζουν

[Protagon]: Ενα «πλούσιο» Σαββατοκύριακο στα μουσεία που γιορτάζουν

Τα τελευταία 40 χρόνια, κάθε Μάιο, τα μουσεία του κόσμου έχουν την τιμητική τους. Ορίζεται μία συγκεκριμένη ημέρα -συνήθως η 18η Μαΐου, ή μία ημέρα πριν ή μετά- κατά τη διάρκεια της οποίας η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη ενώ ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις ακόμη και διανυκτερεύσεις.

Ο θεσμός κρατεί από το 1977, όταν καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείου το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), για να υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η παρουσία των μουσείων στις ζωές μας. Και κάθε χρόνο αυξάνονται οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτόν. Το 2016 περισσότερα από 35.000 Μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.

Φέτος λοιπόν, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάστηκε την Πέμπτη, 18 Μαΐου. Ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις καθώς και ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο, 20 Μαΐου.

Ευρύχωρη, φωτεινή αίθουσα του Μουσείου Ακρόπολης (Nick Paleologos / SOOC)

Καθώς η φετινή θεματική που όρισε το ICOM είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», στην Ελλάδα, το τιμώμενο μουσείο είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης που ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με δαπάνες του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1906.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!