Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ενα Νομπέλ, ο Χάντκε και το «φάντασμα» της πρώην Γιουγκοσλαβίας
[Protagon]: Ενα Νομπέλ, ο Χάντκε και το «φάντασμα» της πρώην Γιουγκοσλαβίας

[Protagon]: Ενα Νομπέλ, ο Χάντκε και το «φάντασμα» της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Κατηγορήθηκε ως εθνικιστής με φιλοσερβικά αισθήματα.

Χαρακτηρίστηκε αρνητής της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, το καλοκαίρι του 1995, της μεγαλύτερης εθνοκάθαρσης σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία δολοφονήθηκαν σχεδόν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες άνω των 16 ετών.

Λοιδορήθηκε από φίλους και εχθρούς ως «φίλος» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο τίμησε προσερχόμενος μεχρι και στην κηδεία του επονομαζόμενου και «σφαγέα των Βαλκανίων», το 2006.

Τελικά, ο Πέτερ Χάντκε θα παραλάβει την Δευτέρα το Νομπέλ Λογοτεχνίας εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων σχετικά με το τι τελικά πρεσβεύει ο ίδιος και ποια ακριβώς είναι η στάση του απέναντι στον εμφύλιο πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το Σάββατο πάντως, ο 77χρονος συγγραφέας, κατά την ευχαριστήρια ομιλία του ενώπιον της Σουηδικής Ακαδημίας, απέφυγε προσεκτικά να κάνει οποιαδήποτε νύξη περί Μιλόσεβιτς και σφαγής στην Σρεμπρένιτσα.

Ο Χάντκε έκανε ειδική μνεία στο ποίημα του «Walk About the Villages» και το μόνο πράγμα που μαρτύρησε έναν είδους εκνευρισμό εκ μέρους του ήταν η κατακλείδα του λόγου του, όταν αναφέρθηκε στους νορβηγούς διαδηλωτές που το 2014 διαμαρτυρήθηκαν όταν του δόθηκε το βραβείο «Ερρίκος Ιψεν» στο Όσλο.

«Να πάτε στο διάολο, εκεί όπου είστε ήδη», είπε με νόημα απευθυνόμενος στους επικριτές του.

Όπως αναφέρει ο Guardian , μερικές ώρες νωρίτερα, την Παρασκευή, σε ερώτηση σουηδών δημοσιογράφων αναφορικά με τον «θαυμασμό» του για τον Μιλόσεβιτς και την άρνησή του για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, απάντησε ότι «δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να απαντήσουμε σε τέτοια ερωτήματα. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία», είπε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!