Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ενα άγαλμα από φως προς τιμήν του Ουμπέρτο Εκο
[Protagon]: Ενα άγαλμα από φως προς τιμήν του Ουμπέρτο Εκο

[Protagon]: Ενα άγαλμα από φως προς τιμήν του Ουμπέρτο Εκο

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά από τον χαμό του Ουμπέρτο Εκο, την 19η Φεβρουαρίου του 2016, ο δήμος της Αλεσάντρια, της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιταλός στοχαστής, αποφάσισε να αφιερώσει στον πιο εκλεκτό από τους πολίτες της ένα μνημείο, ένα γλυπτό συγκεκριμένα που φτιάχτηκε όχι από μπρούτζο αλλά από φως.

Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, στην πλατεία Βιτόριο Βένετο, μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης των σχεδόν 94.000 κατοίκων που βρίσκεται στο Πεδεμόντιο της Βόρειας Ιταλίας.

Η «Opera aperta», όπως ονόμασε το δημιούργημά του ιταλός εικαστικός Μάρκο Λοντόλα (δανειζόμενος τον τίτλο του ομώνυμου, περίφημου, δοκιμίου που συνέγραψε το 1962 ο Εκο), είναι ένα φωτεινό γλυπτό που απεικονίζει τον διάσημο ιταλό συγγραφέα και διανοούμενο με φουλάρι και καπέλο και βλέμμα στοχαστικό και ελαφρώς ειρωνικό συγχρόνως. Ερωτώμενος γιατί επέλεξε να φιλοτεχνήσει ένα φωτεινό άγαλμα για τον συγγραφέα του «Ονόματος του Ρόδου» και του «Εκκρεμούς του Φουκώ», ο κ. Λοντόλα απάντησε απλά πως ταιριάζει απόλυτα με μία τόσο «πεφωτισμένη» προσωπικότητα.

Ποια ήταν, όμως, η σχέση του Ουμπέρτο Εκο με τη γενέτειρά του; Σε κείμενό του στην La Repubblica , o γεννημένος επίσης στην Αλεσάντρια συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Κοτρόνεο, ο οποίος υπήρξε και φίλος του Εκο, σημειώνει πως δεν έχασε ποτέ τους δεσμούς του με την πόλη και «επέστρεφε για να δει τους φίλους του, σχεδόν πάντα ως ιδιώτης, ειδικά αφότου η επιτυχία του “Ονόματος του Ρόδου” τον κατέστησε δημοφιλέστερο διανοούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!