Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ο «Εμπολα των χοίρων» απειλεί με πανδημία τα ασιατικά χοιροστάσια
[Protagon]: Ο «Εμπολα των χοίρων» απειλεί με πανδημία τα ασιατικά χοιροστάσια

[Protagon]: Ο «Εμπολα των χοίρων» απειλεί με πανδημία τα ασιατικά χοιροστάσια

Στη Νοτιοανατολική Ασία δίνεται μάχη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής αφρικανικής πανώλης των χοίρων (AFS), γνωστής και ως «ο Εμπολα των χοίρων», η οποία έχει ήδη οδηγήσει στη θανάτωση εκατομμύρια γουρούνια στην Κίνα και στο Βιετνάμ.

Η νόσος, η οποία είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά μοιραία για τους χοίρους, έφθασε πέρυσι τον Αύγουστο ως την Κίνα όπου προκάλεσε τον όλεθρο, οδηγώντας στη θανάτωση περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο χοίρους.

Η Κίνα φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ των χοίρων του κόσμου και οι ανησυχητικές ειδήσεις οδήγησαν στην εκτόξευση της τιμής του χοιρινού κρέατος παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι άκρως ανησυχητικό καθώς η νόσος είναι 100% θανατηφόρα, προκαλώντας αρχικά εμετούς και πυρετό και στη συνέχεια εσωτερική αιμορραγία στα ζώα.

Η μόνη επιλογή ώστε να περιορίσουν τη νόσο στην Κίνα είναι η θανάτωση των μολυσμένων ζώων.

Eργαζόμενοι σε χοιροστάσιο, με προστατευτικές στολές, απολυμαίνουν ένα όχημα σε σημείο ελέγχου σε δρόμο που οδηγεί σε αγρόκτημα όπου ανιχνεύθηκε η αφρικανική πανώλη των χοίρων, στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας στις 26 Φεβρουαρίου 2019. (REUTERS/Hallie Gu)

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές εβδομάδες. Μεταφέρεται μέσω των ρούχων και των οχημάτων, επιτρέποντάς του να ταξιδεύει εύκολα, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι η νόσος να εξαπλωθεί σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε όλη την Ασία, από τν Μογγολία στη Βόρειο Κορέα και από το Χονγκ Κονγκ στην Καμπότζη προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στους χοιροτρόφους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!